Soester Courant

'A Day In The Forest' maakt kans op cultuurstimuleringsprijs

Experimentele muziek in het bos

10 feb 2016

Op deze plek besteden we aandacht aan de kandidaten die genomineerd zijn voor de Cultuurstimuleringsprijs. Een prijs van de gemeente voor een ontwikkeling, organisatie of persoon op cultureel vlak die een aanmoediging verdient. Op zondag 8 maart is de uitreiking. Naast het jongerencollectief Brandstof, het renovatieproject De kluizenaarsgrot, monnik en het doolhof, kunstenaars Nel- leke Nieuwboer en Kim van Veelen, is het Do it Yourself Festival 'A Day In The Forest' genomineerd.


Zo'n twee keer per jaar wordt in de bossen van Landgoed De Paltz een bijzonder festival georganiseerd. De wintereditie vond zondag plaats. Van 13:00 tot 21:00 uur genoot een paar honderd man van een breed spectrum aan geluid. 'Van Nederlandse pop, een beetje richting kleinkunst tot experimentele saxofoonmuziek. Je vindt het allemaal bij het Do it Yourself Festival 'A Day In The Forest,' aldus Bo Menning (37), één van de initiators van het gebeuren.

Publiek neemt wat te eten en drinken mee (al is er ook wel wat te koop), chillt zo hier en daar in het decor van het prachtige bos, snuift allerlei soorten muziek op, en betaalt per concert of achteraf naar wat hij het waard vond. Niet alleen de organisatoren van het evenement zijn verantwoordelijk voor het slagen van het evenement. 'Zo zien we bijvoorbeeld ook dat bezoekers bewust omgaan met afval. We hoeven achteraf eigenlijk niet op te ruimen. Iedereen voelt verantwoordelijkheid,' vertelt Menning.

A Day In The Forest is ontstaan uit een clubje muziekminnende Soes- ter jongeren. 'Eigenlijk alweer heel wat jaren geleden. Soest heeft niet zoveel te bieden voor jongeren. Dus wat wij deden was met een clubje van zo'n tien vrienden elkaar opzoeken en samen muziek maken. Op een gegeven moment zijn we huiskamerconcertjes gaan geven,' begint Menning te vertellen.

Herman van Veen

Dat gebeurde veelal in de huiskamer van goede vriend Marnix Dorrestein. 'Hij is de zoon van de bekende gitariste Edith Leerkes. Later ben ik samen met andere goede vriend Jurriaan Sielcken en Willem Wits Factoryshows gaan opzetten. Eigenlijk een vervolg hierop.' Want toen de groep door studie en werk uitwaaierde naar allerlei plekken buiten Soest, bleef de behoefte bestaan om elkaar af en toe weer te ontmoeten, ook op muzikaal vlak. Menning: 'Elkaar letterlijk laten horen waar we mee bezig zijn. Met elkaar de diepte in gaan. Dat kon mooi tijdens de Factoryshows die we verzorgden vanuit een oude fabriek in Soest-Zuid.' Het was Edith Leerkes (die inmiddels met het Herman van Veen Arts Center op de Paltz was neergestreken) die de jongens het landgoed aanbood, om dingen op te organiseren. 'Dat is typisch Herman van Veen.
Die vindt het prachtig juist jong talent te stimuleren. Dat bood natuurlijk mooie kansen. In ons netwerk hebben we inmiddels genoeg bandjes die het leuk vinden op te treden, en zelf treden we ook op. Het festival biedt een experimenteel podium waarop muziek kan worden uitgeprobeerd,' aldus Menning. Inmiddels zijn sinds het jaar 2013 een aantal zomeredities en twee winteredities van A Day In The Forest geweest. 'We groeien elke keer weer. Daar staan we wel van te kijken. Maar het is niet ons doel om heel groot te gaan worden en uiteindelijk kaarten te gaan verkopen. Het succes is nu juist het kleinschalige, met die verantwoordelijkheid voor iedereen.'

Door de nominatie voor de Cultuur Stimuleringsprijs voelt het team van A Day In the Forest zich gevleid. Menning: 'Natuurlijk hopen we dat we 'm winnen. Het zou een mooie beloning zijn. Maar we hopen vooral dat die aandacht die er nu voor ons festival is, anderen mag inspireren zelf cultureel dingen te gaan ondernemen. Daar is geen subsidie of geld voor nodig. Je hebt niet veel nodig om een leuk, kleinschalig, succesvol event neer te zetten. Bij wijze van spreken een pallet met wat planken erop in de achtertuin, kan al genoeg zijn. Nodig wat mensen uit, en je bent klaar. En het is ontzèttend leuk.'

A Day In The Forest volgen? Check het op Facebook. *