Myriam Scheffer schreef 16 juni 2006 in Nieuwsblad Onze IJsselstreek


Herman van Veen en Jan de Man presenteren WK show

Door Myriam Scheffer

Herman van Veen presenteert de komende weken samen met zijn creatie Jan de Man 'De WK Show' op RTV Utrecht en enkele andere regionale tv-zenders. De kleinkunstenaar probeert in deze show zijn liefde voor voetbal Ún zijn strijd voor de rechten van het kind te combineren.

Het is druk in de kantine van WZ'49 uit Soest. De komende weken doet de kantine van de voetbalvereniging dienst als studio voor de opnames van 'De WK Show'. Kinderen uitgedost in oranje tenue zitten met hun ouders op klapstoeltjes te wachten tot de show begint. Dan klinkt opeens het speciale WK-nummer dat Van Veen heeft geschreven. Het publiek staat op en zingt het nummer mee. "Hij gaat erin, gaat erin, gaat erin. Niet naast, niet over, hij gaat erin."

Van Veen presenteert de show samen met Jan de Man en zijn vriendinnetje Nena Kroes. Jan de Man is de stripfiguur die Van Veen heeft gemaakt voor het jeugdblad van de KNVB. Van Veen: "We geven Jan de Man nu een gezicht en over een tijdje weet heel Nederland wie hij is. Jan heeft een Turkse vader en een Nederlandse moeder en wordt door zijn ouders op sociaal gebied flink aangepakt.
Net als Alfred Jodokus Kwak doet hij niets zonder sociale relevantie, elk verhaal gaat over een misstand. Hij is zeer sociaal, voor niets of niemand bang, goudeerlijk en altijd bereid om op te komen voor de zwakkeren."
Tijdens de show praten Van Veen en Jan de Man over het WK en alles wat daar mee te maken heeft. Iedere aflevering ontvangen ze gasten uit de voetballerij zoals Hans van Breukelen, Willy van de Kerkhof, Piet Schrijvers en Simon Tahamata. Er wordt overgeschakeld naar correspondenten in Zuid-Afrika en Duitsland (vriendjes van Jan de Man), er is een quiz voor kijkers, muziek van jong talent, recepten en grappen. Bovendien is er elke aflevering even aandacht voor het Herman van Veen Studiefonds.
Dit fonds stelt studiebeurzen ter beschikking voor kansarme kinderen die verder willen in de sport of met cultuur.


THUISWEDSTRIJD


Van Veen houdt veel van voetbal en heeft daarom de WK-periode vrij gehouden in zijn agenda. "Ik kreeg verzoeken uit allerlei landen om bij wedstrijden te zijn, maar ik kijk liever thuis. Toen ontstond het idee om een WK show te maken vanuit Soest. Voor mij dus een thuiswedstrijd. We hebben er een echte familieshow van gemaakt, waarin we op een relativerende manier naar allerlei aspecten rond het WK kijken."
Van Veen heeft een vreemde kijk op voetbal. Zo meent hij aan het haar van een speler te kunnen zien of hij die dag in vorm is. Toch noemt hij zichzelf een kenner. "Ik heb zelf vijftig jaar lang gevoetbald. Ik hou erg van het spelletje, ik ga kijken wanneer ik kan. FC Utrecht en Feyenoord zijn mijn clubs. Wanneer Utrecht en Feyenoord tegen elkaar spelen heb ik het verschrikkelijk moeilijk. Die twee wedstrijden zouden ze van het programma moeten schrappen. Ik heb een zwak voor mensen die helemaal voor hun club gaan. Die ook Úcht verdrietig zijn als het slecht gaat. Voetbal is hun leven en die loyaliteit vind ik prachtig om te zien."

De favoriete speler van Van Veen is Clarence Seedorf. "Dat is misschien wel de grootste voetballer die Nederland heeft, ik vind hem geniaal. Ze zouden veel hebben aan zijn ervaring en persoonlijkheid. Maar ik heb Van Basten zeer hoog zitten en respecteer daarom zijn besluit om Seedorf niet mee te nemen. Toch kan ik me niet voorstellen dat je zo'n speler kan missen, maar we zullen het wel zien." Over Van Persie maakt Van Veen zich een beetje zorgen. "Het is een briljante voetballer, maar ik had hem niet meegenomen naar het WK. Hij zou wel eens de achillespees kunnen blijken.
Hij is nog niet stressbestendig, euforie en agressie kan hij niet aan. Hij is nogal ontvlambaar en dat zou Nederland wel eens het wereldkampioenschap kunnen kosten."

Maar met de geplande acht uitzendingen van 'De WK show' is er toch wel enig optimisme te bespeuren. "Als Van Persie zich in de hand kan houden, wordt Nederland wereldkampioen. We gaan door met de show tot de finale en ik hoop dat Nederland daar in staat."
De WK show is gedurende het WK elke doordeweekse middag te zien op RTV Utrecht vanaf 16.30 uur. Twee keer in de week, deels afhankelijk van de speeldagen van Oranje, is een nieuwe aflevering te zien, de overige dagen zijn herhalingen.