Gazet van Antwerpen
Jo van Beylen

Expo Herman van Veen in kerk

4 juni 2016

Boeiende zomertentoonstelling in Sint-Anna-ten-DrieŽn vanaf 25 juni te bezichtigen


int-Anna-ten-DrieŽn geeft deze zomer een forum aan Herman van Veen.
De voorbije week schilderde hij vier monumentale drieluiken in de kerk. Ze zijn het hart van de tentoonstelling Pourquoi pas/Waarom niet die op 25 juni opent.

De zomertentoonstellingen in de Sint-Anna-ten-DrieŽnkerk zijn een traditie. Drie maanden lang gaan kerk en kunst een dialoog aan. Dit jaar is Herman van Veen te gast. Met beeld, muziek en installaties, die samen met lokale bewoners en Antwerpse scholen en verenigingen zijn gerealiseerd, richt hij de kerkruimte in. "We hadden al een tijdje contact met Herman van Veen omdat we graag zijn werk wilden exposeren", zegt voorzitter van de kerkfabriek Erik Balbaert. "Ik vermoed dat het kerstconcert dat hij hier vorig jaar heeft gegeven hem heeft overtuigd. Hij heeft toen de kerk gezien en de mogelijkheden van de ruimte kunnen ervaren."

De voorbije week schilderde Van Veen twaalf werken ter plaatse. "Je merkt dat de glasramen een belangrijke inspiratiebron zijn", zegt Balbaert. "De intensiteit van de kleuren van de ramen en het voortdurend veranderende licht in de kerk zie je ook terug in de schilderijen."
Herman van Veen, die liever zijn werk laat spreken, wilde geen commentaar geven. Hij omschrijft zichzelf wel als "een jonge schilder in een oude muzikant". Op zijn zestigste is hij van de ene op de andere dag gaan schilderen. In de beeldende kunst heeft hij een nieuw medium gevonden om zijn belevenissen, waarnemingen en ervaringen letterlijk vorm te geven. Hij noemt zijn schilderijen dan ook graag "afdrukken van de ziel".

De tentoonstelling is vanaf 25 juni vrij te bezoeken. Naast de drieluiken zullen onder meer veertig werken in acryl en Oost-Indische inkt en een bamboebos dat door leerlingen van het Technicum Noord-Antwerpen werd gemaakt te zien zijn.

De tentoongestelde werken zijn te koop. De onverkochte schilderijen worden zondag 25 september door Herman van Veen persoonlijk geveild.Jo van Beijlen