Rudi SMEETS

"Eén van mijn mooiste opdrachten ooit"

Julia Berger maakt award voor stichting van Herman van Veen


AS - Julia Berger, de beeldhouwster uit As maakte een beeld voor Lots Foundation, een kinderrechtenorganisatie die werd opgericht door de Nederlandse podiumkunstenaar Herman van Veen. Voor het eerst schonk zijn stichting een award aan een organisatie.


De keuze voor de award viel op de Cruyff Foundation, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van kinderen.

Het artistieke universum va "Julia Berger (69) wordt vooral bevolkt door slanke vrouwenfiguren, die erg doen denken aan de sculpturen van de Zwitserse beeldhouw er Alberto Giacometti (1901-1966). Voor de opdracht van Herman van Veen maakte ze in dezelfde stijl een bronzen, rood gepatineerd beeld van een meisje met een paardenstaart en een rugzakje. Het werd vorige week in aanwezigheid van heel wat bekende Nederlanders onthuld en overhandigd op Landgoed De Paltz in Soest, een domein waar het Herman van Veen Arts Center is gevestigd.

Twaalf jaar

*'lk heb geprobeerd zo dicht mogelijk te blijven bij het personage van de twaalfjarige Lot. een door Herman van Veen gecreëerde figuur". preciseert de kunstenares. "Ze reist graag de wereld rond om kinderen te laten ontdekken wat hun rechten zijn en hoe ze daar betekenis kunnen aan geven. Omdat ze zo vaak op pad is. heb ik haar uitgebeeld met sportschoenen. Het rugzakje is een metafoor voor de verhalen die ze verzamelt. Lots Foundation is een van de vele sociale projecten van Herman om de wereld beter te maken. "

Theo

Julia Berger kwam jaren geleden met hem in contact via Nederlandse vrienden, die hem na een voorstelling in Hasselt aan haar voorstelden.
'We geraakten aan de praat over kunst en zaten direct op dezelfde golflengte. Daarna ontmoette ik hem nog in Maaseik. Houthalen-Hechteren en Aken. telkens na een optreden, In 2005 contacteerde zijn impresario Angêliquc Pinkers, die zelf een beeldje van me heeft, me om een beeld te maken voor zijn zestigste verjaardag. Mijn man Theo en ik mochten hem dat persoonlijk gaan overhandigen tijdens een tuinfeest dal voor hem werd georganiseerd."

"Enkele weken geleden is Theo helaas overleden. Ik heb hem ongelooflijk gemist tijdens de overhandiging van de award. omdat hij zich zo nauw verbonden voelde met mijn kunst. De opdracht van Herman van Veen heeft me geholpen om sterk te blijven tijdens zijn ziekte en om nu het rouwproces te verwerken. Aan zijn secretaresse zei hij: Voor een meisje moet je hij Julia zijn. ik vond dat zo'n mooi compliment. Hermans vraag kwam op het juiste moment. Toeval bestaat niet. zegt hij altijd."