AD / UN
Joeke Berg

Met schaamte op de Engelse toer

2 november 2016

Muziek Ali B gaat met Ali B op Volle Toeren' grenzen over. Dit keer letterlijk. Voor het eerst in zijn carriŤre waagt de presentator zich aan een Engelstalig nummer. "Ik kijk er met trotse schaamte op terug."


Er is nogal wat veranderd aan het programma. Waarom afwijken van een succes-format?
"In de nieuwe reeks brengen we Ali B op Volle Toeren naar 'the next level'. Dat was voor mij een voorwaarde om nog een seizoen te maken. Je kunt niet oneindig hetzelfde blijven doen. Dus brengen we de helden uit de Nederlandse popmuziek en de jonge rappers een nacht lang samen. Zo leren ze elkaar nog beter kennen."

Wat levert dat op?
"De samenwerking wordt daardoor zoveel intenser. En voor het eerst weet ik vooraf welke golden oldies we gaan ontmoeten. Daardoor kan ik me beter voorbereiden en gaan we naar plekken die veel voor die artiest betekenen. Dat geeft een diepere lading aan het programma."

Je hebt voor het eerst een internationale artiest in de show.
"Naast Nederlandse muzieklegendes als Lee Towers, Ruth Jacott en Ma- thilde Santing koppelen we de Ierse zanger Johnny Logan aan een rapper. Ik was benieuwd naar wat er gebeurt als je dit format loslaat op een buitenlandse ster. Wat gebeurt er als het allemaal in het Engels gaat."

Hoe pakte dat uit?
"Voor de rapper die meeging, was het niet zo'n probleem: die zingt al in het Engels. Voor mij was het een bijzondere ervaring. Ik heb nog nooit muziek gemaakt in een andere taal dan het Nederlands. Super spannend dus! Laat ik het zo zeggen; ik kijk er met trotse schaamte op terug. Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar." mm

Om Boudewijn de Groot en Herman van Veen zover te krijgen, moest je letterlijk op je knieŽn.
"Ik kon dit keer zelf mensen benaderen. Tijdens de uitreiking van de Buma Awards zong ik met Brace een nummer van Boudewijn de Groot. Hij zat in de zaal, Herman van Veen ook. Dat was mijn kans. Ik ging op mijn knieŽn en smeekte ze om mee te doen. Dat wilden ze, maar alleen als ze samen in ťťn aflevering mochten."

Blij dat dat gelukt is? "Fantastisch! Het zijn twee unieke personen in de Nederlandse muziek- historie. In de 50 jaren die zij meedraaien, hebben ze elkaar misschien vier keer ontmoet. Voor Ali B op Volle Toeren werkten ze voor het eerst samen. Dat heeft mij zů verbaasd. In de rapscene werken we allemaal met elkaar. Heel bijzonder dat ze voor mij hun eerste duet ooit maakten."Joeke Berg