Libelle
Ebru

EBRU & Babette van Veen

31 jul 2015

Babette van Veen (47) is actrice. Sinds juli speelt ze weer in Goede lijden, Slechte Tijden en vanaf september treedt ze op in het theater met Hartenvrouw. Ze heeft twee zoons: Sebastiaan (15) en Silvijn (11).


Wat een mooie naam is Silvijn
. "Dank je! Mijn oudste zoon heet Sebastiaan naar zijn vader en ik wilde graag een naam met dezelfde voorletter. Silvijn is van oorsprong een Romeinse naam."

Waar heb je naar je rentree in Goede Tijden gekeken? "Ik wilde het eigenlijk stilletjes voorbij laten gaan, maar uiteindelijk ben ik met mijn zoons bij mijn zus gaan kijken."

Hoe was het om de draad weer op te pakken?
"De eerste weken waren best pittig, ineens had ik weer een veeleisende baan. Ik moest mijn hoofd er echt bij houden. Dus ik was gesloopt. En ik ben een paar keer naar de regisseur gelopen om te vragen of hij het wel goed vond. Maar nu gaat het prima."

Ik kan me voorstellen dat het allemaal wat heftiger is dan vroeger.
"Het is nu juist veel relaxter en vrijer. Vroeger was het een denderende trein en werden we best kort gehouden. De acteurs van nu hebben nog een hele carrière naast Goede Tijden. Ze staan in het theater of spelen in een film. Wij mochten niets. Met Linda, Roos en Jessica mochten we één keer in de week optreden, op zaterdag, niet vaker. Dat deden we natuurlijk wel. Ik kan me nog een kerstspeech van Joop van den Ende herinneren voor het voltallige personeel. Achter hem op het scherm verscheen een dipje van Linda, Roos en Jessica.
'Dit is dus heel gevaarlijk', zei hij toen. Echt, iedereen keek naar ons. Maar we namen ons werk op de set heel serieus, waren altijd op tijd, kenden onze teksten en lieten geen steken vallen. Ze konden ons nergens op betrappen. Destijds was er een werkgever- werknemer sfeer en viel het werken aan een carrière naast Goede Tijden niet heel goed."

Word je op de set gezien als een heldin van het eerste uur of als een oude mevrouw?
"Dat verschilt per persoon. Iedereen geeft me het gevoel dat ik welkom ben, maar ik voel en zie sommige collega's denken dat Goede Tijden vroeger best slecht en nu best goed is. Sommigen zeggen gewoon dat ze het superleuk vinden dat ik er ben, zij waren als meisje fan van Linda, Roos en Jessica. Ik vind het erg leuk om weer met anderen samen te werken. Normaal zit ik in mijn eentje achter mijn laptop of sta ik in het theater, dat is best alleen."

Je staat dit najaar in het theater met Hartenvrouw. Hoe combineer je dat?
"De theatertoer liep al voordat ik werd gevraagd voor Goede Tijden, dus ik maak de toer dit najaar netjes af. Het theaterstuk is gebaseerd op het boek dat ik vorig jaar heb geschreven over de jaren na mijn scheiding. Ik heb daar een lopend verhaal van gemaakt en er muziek bij geschreven. Het is meer cabaret dan theater, ik noem het muziektheater. Het is heel fijn om te doen. Ik heb het idee dat mensen er wat uit kunnen halen. Volgend jaar wil ik een nieuw programma schrijven."

Is het moeilijk om volle zalen te trekken?
"Ik had eigenlijk al besloten dat ik dit, mijn emoties delen met anderen, de rest van mijn leven wil doen. Het is niet fijn als mensen om je moeten huilen, maar het is een prettig gevoel datje iets kun losmaken."

Je hebt zelf een beroemde vader, hoe is het voor je zoons nu je weer terug bent op tv?
"We hebben het erover gehad en het is even wennen voor ze. Je kunt niet meer snel even ergens koffiedrinken of boodschappen doen wantje moet met iedereen op de foto. Gelukkig speelt het in hun vriendenkring niet, daar ben ik gewoon de moeder van Sebastiaan en Silvijn. Eigenlijk roepen mensen al 25 jaar 'Linda!' naar me op straat. Ze roepen het nu alleen wat vaker dan eerst."


Ebru: "Babette zei dat ze viert dat ze nog geen vijftig is, in plaats van te treuren dat ze geen dertig meer is. Heerlijk optimistisch en leuk om te onthouden!"Ebru Umar