AD / UN
PETER VAN DE VUSSE

Nijntje is jarig, Utrecht pakt uit

29 jan 2015

UTRECHT Het Centraal Museum en de stad Utrecht pakken dit jaar uit met Nijntje.


Het witte konijntje van Dick Bruna wordt 60 jaar en dat leidt tot allerlei activiteiten ter ere van de 87-jarige tekenaar en zijn schepping, Nijntje krijgt onder andere een tentoonstelling, eigen postzegels, een internationaal kunstproject en een musical. Ook werd gisteren, tijdens de feestelijke presentatie in het Centraal Museum, een in het plat Utrechts door Herman van Veen vertaald boekje uitgereikt: Nijntje op de fiets.

Het Centraal Museum speelt in op het jubileum door het Dick Bruna Huis om te bouwen tot het Nijntje Museum. "Het leukste museum voor peuters en kleuters," belooft directeur Edwin Jacobs. Het vernieuwde museum, dat half december opengaat, speelt in op de belevingswereld van peuters. De wereld uit de populaire boekjes van Dick Bruna komt er tot leven in de nieuwe zalen.

Op zolder wordt het atelier van Dick Bruna minutieus nagebouwd. "Bezoekers kunnen zo dichter bij Dick Bruna komen. In de studio staan persoonlijke voorwerpen van de Utrechtse ontwerper/tekenaar, waaronder meubels, typemachine, foto's en briefjes." Volgens Jacobs is Dick Bruna de belangrijkste kunstenaar van Utrecht van dit moment en is Nijntje het belangrijkste merk van de stad.

De tentoonstelling Feest! Nijntje wordt 60 jaar in de nieuwe stallen presenteert Nijntje op een uitdagende manier. Jacobs: "Het wordt een creatief speelkwartier. Uitgestald staan levensgrote Nijntje- boekjes, waardoor de zintuigen van kinderen worden geprikkeld. Van een metersgrote taart waar kinderen in kunnen kruipen is de zoete gebaksgeur te ruiken."

De expositie gaat 20 juni open.PETER VAN DE VUSSE *