Algemeen Dagblad / UN
BERNIE VAN UNEN

Utrechtse 'parels' krijgen 3 miljoen

Provincie trekt knip voor monumenten

27 aug 2015

UTRECHT . De provincie Utrecht trekt de portemonnee voor zeventien monumenten. Voor de restauratie van de zogenoemde erfgoedparels stelt de provincie 3,1 miljoen euro beschikbaar. De organisaties en instellingen die de monumenten beheren, reageren blij verrast op de toegekende subsidie.


De zeventien projecten zijn voornamelijk buitenplaatsen en kerkelijke gebouwen. Alleen het landgoed rond Fort De Gagel is een verdedigingswerk van de Hollandse Waterlinie. Rhenen krijgt twee subsidies toegewezen: voor de Cunerakerk en de Cuneratoren. De steigers kunnen met de 125.000 euro in het najaar van 2017 weg zijn. De Domkerk krijgt een financiŽle ondersteuning van 175.000 euro voor restauratie voor de natuurstenen bogen.

Monitor

De provincie heeft een keuze gemaakt op basis van de erfgoedmo- nitor. In de monitor werden de 2800 rijksmonumenten beoordeeld. Om in aanmerking te komen voor de subsidie was er nog een aantal eisen: de eigenaren dienen de eigen financiering op orde te hebben, en de toegankelijkheid voor het publiek, de recreatieve mogelijkheden en de ligging van het project moeten in de plannen zijn verwerkt.

Alle indieners zijn blij verrast door de toekenning van de provincie. "Dit is heel mooi nieuws," zegt een zeer tevreden Haaije Feenstra van het landgoed Hydepark in Doorn. Het landgoed krijgt 700.000 euro. "Ik wist het nog niet, maar het is een flinke steun in de rug om snel te beginnen met de restauratie van de oranjerie en de aanpak van het park. We hopen het werk in het eerste kwartaal van 2017 afgerond te hebben."

Molenbosch

Het Utrechts Landschap krijgt steun voor de buitenplaatsen Molenbosch in Zeist (125.00 euro) en De Paltz in Soest (25.000 euro). Projectleider Paul Vesters is verheugd. Met het geld worden paden aangelegd en beplanting, moestuin en kluizenaarsgrot gerestaureerd. Een woordvoerder van Fort De Gagel zegt heel blij te zijn met de subsidie van 300.000 euro. ?? rJs/'Sr



BERNIE VAN UNEN