Bloggen.be
Ilyas Baert

STRIPRECENSIE: HERMANUS 1 - TWEEZAAM

27 mrt 2015

Na meer dan 175 cd's en 70 boeken is er sinds kort ook het allereerste stripalbum van Herman van Veen. Of toch over mijnheer Hermanus U, een tweedimensionale figuur uit één van Hermans markante voorstellingen. De gags verschenen van 2003 tot 2005 in een aantal Wegener Kranten. Er werden in totaal zo'n 800 afleveringen getekend en de eerste 186 zijn nu gebundeld in het eerste album 'Tweezaam'. Hermanus is een clown die altijd onderweg is en wat in de war.


Met zijn zwart/wit-geruite jas en rode neus valt hij ook erg op in de massa. Hij maakt dagdagelijkse dingen mee: hij scheert zich maar in plaats van het scheerschuim op zijn gezicht te doen spuit hij het op de spiegel. Een toast uit een koffiezet, een slang uit een tube tandpasta of koffie uit een broodrooster? In de wondere wereld van Hermanus kan het allemaal.

Net zoals van Veen staat deze figuur ook stil bij de gewone dingen in het leven: zo legt hij zijn viool weg om naar het gefluit van de vogels te luisteren en gebruikt hij zijn rode neus als lees- of fietslamp.
Ook op het podium maakt van Veen de absurdste dingen mee: hij stijgt op, doet een trucje met het doek, ... en ook op restaurant maakt hij van alles mee: een ober die in zijn soep een draaikolk laat lopen of zijn neus die in de soep valt waarna Hermanus er zelf volledig in verdwijnt. Als ie dronken is krijgt hij overigens een witte neus. En op de veiling koopt van Veen niet het object dat te koop staat, maar de dame die de koopwaar etaleert.
Er zit ook een running gag in de stripreeks waarbij Hermanus met een grote schep en een emmer in zijn hand naar de gekste plaatsen wordt gestuurd. In dit album is dat midden op zee en in de woestijn.

In 186 gags van 3 a 4 plaatjes bundelen striptekenaar Jan Bart Dieperink (Crazie Dutch Men) en muzikant en rasverteller Herman van Veen hun krachten. Het resultaat is apart en verrassend te noemen. Het is een woordloze strip. Je moet echt de plaatjes goed bekijken, er zitten vaak doordenkertjes in (typisch van Veen) en vaak moetje gewoon je eigen fantasie de vrije loop laten.
Met het vervolg 'Goed voor een glimlach' is Hermanus met "Tweezaam" alvast de start van een ijzersterke stripreeks in de Benelux.llyas Baert