AD
Arno Gelder

'Paul pakt nog steeds iedereen in'

15 sep 2015

Paul van Vliet, Hagenaar in hart en nieren, vierde gisteravond zijn 80ste verjaardag in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In aanwezigheid van de prinsessen Beatrix en Laurentien brachten bevriende cabaretiers een ode aan de nestor van het Nederlandse cabaret.


Op zijn verlate verjaardagspartijtje (Paul van Vliet werd donderdag 80 jaar), had de Haagse cabaretier vier héél drukke vriendjes uitgenodigd. Youp van 't Hek, Bert Visscher, Herman van Veen en Jochem Myjer brachten gisteravond in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een ode aan de nestor van de Nederlandse kleinkunst, met wie zij professioneel en privé zijn bevriend. En aan wie zij vakmatig in meer of mindere mate schatplichtig zijn.

De oude meester trapte zijn feestje zelf af. Van Vliet kwam - onder een staande ovatie - op in zijn rol als de gekroonde koning Radboud in het fluweel en hermelijn. Zoals zo vaak brak hij een lans voor zijn Unicef. De opbrengst van de avond gaat naar de organisatie die volgens Van Vliet nu belangrijker ' is dan ooit. Daarna mocht de 80-jarige op een stoel op het podium luisteren naar wat zijn vrienden ,over hem te zeggen hadden. Zoals Jochem Myjer (38), die gisteravond samen met Bert Visscher een hilarische act als Pablo en Escobar uit Bolivia opvoerde: "Paul is de éminence grise in ons vak. Met zijn charisma, zijn hypnotiserende stem, zijn onvermoeibare vriendelijkheid en prachtige uiterlijk pakt hij nog steeds iedereen in. Hij is voor mij een voorbeeld hoe ik later oud wil worden. Vakmatig als privé." Myjer keerde daarna de zaal op zijn kop met een puntgave imitatie van het brons-eiken stemgeluid van Van Vliet.

Ontroerd

Zijn collega Bert Visscher (54) zong een ontroerende versie van Les Feuilles Mortes van Yves Montand: "Het is een grote eer om me collega te mogen noemen van een grootmeester. Want dat is Paul. Decennialang ménsen vermaakt en ontroerd. En nog steeds. Ik lag vroeger al met de beentjes omhoog van het lachen en werd, zelfs in mijn pubertijd, gegrepen door de prachtige liedjes.

"Ik zag hem onlangs optreden tijdens een cabaretmarathon die ik presenteerde. Hij zag er eigenlijk een beetje tegenop. "Wat moet een oude man als ik nog tussen het jonge talent..?' Hij speelde vervolgens vele jonge collega's en de zaal aan flarden. Ovationeel applaus. Ik stond vol bewondering te kijken naar zo veel vakmanschap. Paul is een gentleman vol waanzin en poëzie. Diepe, diepe buiging!"

Irritant

En Youp van 't Hek (61) eerde Van Vliet met een hilarische voordracht: "Paul is een van mijn aardigste collega's met een heel groot hart die jonge collega's alles gunt. Alleen al het feit dat hij jarenlang het kleine theater Pepijn heeft opengehouden. Met zijn geld! Eén ding vind ik irritant aan hem: hij is 20 jaar ouder dan ik en lijkt 20 jaar jonger!
Paul, je kunt het ons collega's niet meer aandoen. Ik, onzekere kalende 61-jarige - jij moet verdomme stoppen." ?ARNO GELDER