AD / UN
MAARTEN VENDERBOSCH

Studentes houden Van Veen in ere

'Herman, kom je ons een keer bezoeken?'

14 mrt 2015

UTRECHT
Herman van Veen is jarig. Vandaag zeventig jaar geleden werd de clown, cabaretier, schrijver, zanger en musicus geboren aan de Utrechtse Kievitdwarsstraat.Op nummer 52, om precies te zijn. Tegenwoordig een studentenhuis. Vijf meiden van de Utrechtse Vrouwen Studenten Vereniging wonen op zijn geboorteadres. En ze leven nog elke dag - nou ja, een béétje dan - met Herman.
"Het zou natuurlijk wel heel tof zijn, als hij ons eens kwam ópzoeken," zegt Katherine de Greef (20), studente criminologie. Ze laat niet zonder trots de muur in haar kamer zien waar al tientallen jaren geen verfkwast overheen mag. Daar staat namelijk geschreven: 'Herman van Veen woonde ook hier'. In letters met sierlijke krullen, van de kunstenaar zelf en het woordje 'ook' onderstreept.
"Leuk en bijzonder," vindt Katherine. "Al moet ik er eerlijk bij zeggen, dat ik niet zoveel weet van Herman van Veen. Als het bijvoorbeeld om muziek gaat, dan vinden we hier in huis andere dingen snel leuker."


foto: SHODY CAREMAN


Ze woont er met Charlotte (22) , Jolien (23) , Margot (21) en Laura (20). Hun huis zag er in Hermans kinderjaren vast niet uit zoals nu, realiseren de dames zich ook wel. Mocht hij daadwerkelijk nog eens op de koffie komen, moet hij zich wel mentaal voorbereiden op een studentenhuis dat voldoet aan zo ongeveer alle denkbare clichés en vooroordelen. Rommel en rotzooi dus, kratten bier en zakken huisvuil in de tuin, en sporen van een langjarige traditie van huisfeesten - aan de lamp in de gezamenlijke huiskamer hangen enkele tientallen afgeknipte stropdassen, trofeeën die zijn buitgemaakt op de leden van het Utrechts Studenten Corps.

Over traditie gesproken, zegt Katherine: "Elk jaar komt er een nieuw meisje hier wonen en zwaait er ook iemand af. Als je bent gekozen, volgt er een soort kennismakingsritueel. Daarbij gaan we nooit aan Herman voorbij. Welke beroemdheid heeft hier gewoond? Dat is één vraag. En daarna moet je minstens drie van zijn liedjes noemen."
Anna, Opzij en Hilversum III. Dat zijn de titels die het vaakst worden genoemd. Katherine kwam overigens niet verder dan 'iets met Alfred Jodocus Kwak'.MAARTEN VENDERBOSCH