de Eemsbode
Bram Noordhuis

Herman van Veen voor het eerst in Delfzijl

13 jan 2015

DELFZIJL – Theatermaker Herman van Veen komt voor het eerst naar Delfzijl. Zijn ingelaste voorstelling op 28 januari in Theater de Molenberg was binnen de kortste keren uitverkocht.Directeur Daniël Wever is er best trots op dat hij dit buitenkansje heeft kunnen binnenslepen. “We hebben het natuurlijk al veel vaker geprobeerd om hem naar Delfzijl te halen. Maar het was of te duur, te groot of Herman zat net weer in Duitsland. Het wilde maar niet lukken. Ik hoorde nu dat hij nog een plek zocht om in te spelen voor zijn tweede serie voorstellingen in Carré. Ik heb zijn impresariaat gebeld of we een kansje zouden maken. Zijn eigen bureautje Harlekijn belde even later terug en dat gesprek verliep hartstikke soepel. Er werden wel een paar eisen gesteld en aan zijn minimumeis van 500 stoelen konden we net voldoen. Wij kunnen 530 man bergen. En zo is een grote wens in vervulling gegaan. Als redelijk klein regiotheater ver weg heb je natuurlijk altijd een paar namen op je lijst die je nog graag wilt hebben. Ook al kunnen we best veel grote namen krijgen, zoals Bert Visscher, Youp, Freek en Jochem Myjer. Maar veel groter dan Herman van Veen kan het natuurlijk niet. “

Met het slijten van de kaartjes had de Molenberg geen enkel probleem. “We hebben eerst onze abonnees benaderd, onze vrienden. Daarmee raakten we al bijna uitverkocht. Na een berichtje op de site en op Facebook was het binnen een paar dagen gebeurd. Dat had ik ook wel een beetje verwacht.”

Wever weet dat er een ‘fantastische voorstelling komt’. “Ik heb de voorstelling zelf in Carré gezien en 1600 laaiend enthousiaste toeschouwers met mij. Herman van Veen is inmiddels 70, maar hij danst nog als een jonge vent over het podium. Hij is superfit. Ook naar Delfzijl neemt hij zijn geweldige orkest mee. Er komt een crew van zestien man in Delfzijl te slapen.” De verbazing en verwondering voorbij kan er bij de enorm blije Wever ook al een grap af: “Hij heeft 500 keer voor een vol Carré gestaan, dus hij moet wel goed genoeg zijn om het in Delfzijl te redden.”

De theaterdirecteur denkt zelfs dat de eerste keer niet de laatste hoeft te zijn. “Het is niet alleen een fenomeen in Nederland, maar ook internationaal. Een complete theatermaker die nog lang mee kan. Ik zie hem net als Charles Aznavour op zijn 90e nog wel voor een volle zaal staan.”
Om in getallen te blijven, Wever staat inmiddels dertien jaar aan het roer in de Molenberg. “En dit is het absolute hoogtepunt in de dertien jaar dat ik hier zit. Het 12 ½-jarig jubileum is wel wat stilletjes voorbij gegaan. Alleen mijn moeder belde me om me te feliciteren. Ja, ik zie dit toch wel als een leuk cadeautje achteraf, echt geweldig.”
Het wensenlijstje van Wever is overigens nog niet helemaal afgestreept. “Ik zou heel graag Theo Maassen nog een keer in Delfzijl zien. Die vind ik als cabaretier echt top. Wie weet gaat dat ook ooit lukken.”Bram Noordhuis