nu.nl

Met drie boeken viert Herman van Veen deze week een dubbel jubileum.

12 mrt 2015

De clown, cabaretier, schrijver, regisseur, musicus, acteur, presentator, violist, zanger en kinderrechtenactivist viert zaterdag zijn zeventigste verjaardag, maar beleeft ook zijn gouden artiestenjubileum.


Het is precies vijftig jaar geleden dat hij zijn entree maakte in de Nederlandse theater- en muziekwereld.
Ter gelegenheid van de mijlpaal heeft dramaturg Emile Schra het werk van de artiest volledig in kaart gebracht, ''met alle hoogte- en dieptepunten''. De Vlaamse fotograaf Herman Selleslags heeft diens carrière in foto's vastgelegd, die Van Veen zelf van teksten heeft voorzien.

Biografie

In het boek Herinnerde dagen kijkt de podiumkunstenaar ''terug op zijn leven, op zijn succes en zijn falen''. Het is het tweede deel van zijn biografie. In deel één ging het vooral over zijn jeugd.

Het jubileum gaat ook aan het podium niet voorbij. De Arenbergschouwburg in Antwerpen is de plek waar woensdag de voorstelling Herman van Veen 70 is te zien. De artiest wilde graag weer naar Vlaanderen voor de viering van zijn verjaardagsfeest. Toen hij veertig, vijftig en zestig werd, kwam hij ook naar 'de Arenberg' om het te vieren.

Feestelijk concert

Het wordt ''een feestelijk concert omdat ik blij ben dat ik er nog steeds bij ben'', zegt Van Veen zelf over de uitverkochte avond. Op zaterdag, zijn echte verjaardag, staat hij 's avonds met zijn 'gewone' voorstelling Kersvers in het Luxor Theater in Rotterdam.
In 1965 debuteerde de geboren Utrechter (14 maart 1945) in het theater met zijn muzikaal clowneske soloprogramma Harlekijn.

Vier talen

Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond en zingt hij zijn repertoire in vier talen. Van zijn hand verschenen tot op heden 178 cd's, 25 dvd's en zeventig boeken.
Bekende liedjes van hem zijn Opzij, Anne en Hilversum III. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, de zaal die hem het liefst is, stond hij al meer dan vijfhonderd keer.

Van Veen is de geestelijk vader van de stripfiguur Alfred Jodocus Kwak en zet zich al meer dan een halve eeuw in voor de rechten van het kind. Hij is al jarenlang ambassadeur van Unicef en is vele malen onderscheiden.