Gooi en Vechtstreek
Hans van Keken

Herman van Veen in Soest in actie voor vluchtelingenkinderen

12 feb 2015

SOEST - Van Veen wil de jeugd van het nabije asielzoekerscentrum Soesterberg met hun ouders zo’n beetje elke twee maanden uitnodigen om ze er een voorstelling aan te bieden.


Als aftrap is er op 7 juni een liefdadigheidsevenement, met - voor wie wil golfen - een 18 holes golftoernooi op het naastgelegen Hilton Royal Parc Soestduinen, een rondleiding, een klassiek concert met Edith Leerkes en een barbecue en borrel. Het golftoernooi krijgt de naam Alfred Golf Charity Cup. Er wordt momenteel een stichting opgericht. Het Soester bedrijfsleven, lokale ondernemers en liefdadigheidsfondsen wordt om steun gevraagd, in natura of financieel.

De voorbereidingen voor het evenement zijn al een paar maanden gaande. Volgens Soester Bert Smit, betrokken bij de organisatie, is het idee bij Herman van Veen ontstaan bij een groot tweejaarlijks liefdadigheidsevenement in Duitsland, waar de Soester regelmatig optreedt. ,,Hij wilde in de eigen omgeving van Soest ook iets gaan doen, voor kinderen die het niet makkelijk hebben. Niet zo groot als in Duitsland, maar bescheiden beginnen. Hij wil de kinderen en hun ouders een geweldige en onvergetelijke dag op de Paltz bieden, ze op deze manier wat meegeven’’, legt Smit uit. Volgens de Soester wil Van Veen kinderen in het asielzoekerscentrum ook fietsen geven en is het plan om op het asielzoekerscentrum een fietswerkplaats in te richten. Ook apparatuur voor het vertonen van kinderfilms staat op het verlanglijstje.

De plannen gaan uit van rond de zeventig deelnemers aan het golftoernooi, en van zestig tot zeventig mensen die zich aanmelden voor de rondleiding. ,,Bij elkaar wordt het een groots gebeuren. En wordt er vervolgens dus ook structureel iets georganiseerd voor de vluchtelingen op De Paltz zelf.’’ Het gaat om uiteenlopende uitvoeringen en optredens van onder meer studenten.Hans van Keken