Soester Courant

'We denken dat het de mensen, zowel de kinderen als de ouders, goed heeft gedaan'

Dagje uit voor asielzoekers op Paltz

9 sep 2015

De kinderen en hun ouders en/ of begeleiders die in het asielzoekerscentrum aan de Richelleweg zitten konden zaterdag een dagje onbezorgd genieten van allerlei activiteiten. Dat was het doel van initiatiefnemers Bert Smit en Herman van Veen en daar zijn ze zonder meer in geslaagd. Ruim tachtig kinderen en volwassenen beleefden een onbezorgde dag op landgoed de Paltz. Ze werden door het beroemde eendje Alfred Jodocus Kwak verwelkomd. Voor de meeste kinderen een onbekend figuur, maar het eendje viel diréct in de smaak en de toon was gezet. Vervolgens konden kinderen en ouders deelnemen aan een variëteit aan workshops. Schilderen, kleien, beeldhouwen, spelletjes spelen en muziek maken. 'De dag was heel leuk. Het leukste vond ik het spelen op de djembé en de circusworkshop,' vertelde een meisje uit Syrië na afloop.


De reacties op de dag zijn positief en dat was zichtbaar voor wie over het landgoed liep. Ondanks de natte weersomstandigheden waren er vrolijke gezichten te zien. Een ander beeld dan wat veelal in de media te zien is. Een feestdag om even te vergeten. 'Het is een erg leuke dag. Heel bijzonder,' zei een Syrische moeder die met haar drie kinderen op de feestdag was. Het was allemaal goed verzorgd en veel mensen werkten er belangeloos aan mee.
Zo waren er vrijwilligers van de Rotaryclub Soest en van het Herman van Veen Arts Center. Die leidden alles in goede banen en verzorgden een gezamenlijke lunch. Twee medewerkers van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) blikken ook tevreden terug op de dag. 'Het is geweldig om die stralende gezichten te zien. Het was leuk en gezellig, maar er kwamen ook indrukwekkende verhalen boven bij de workshops kleien en schilderen. We denken dat het de mensen, zowel kinderen als de ouders, goed heeft gedaan.' Na alle creatieve, sportieve en muzikale workshops werd de dag afgesloten met een door Herman van Veen geschreven voorstelling Zing, Dans, Speel. 'Veel kinderen deden aan deze voorstelling mee door mee te dansen, zingen en klappen. Deze voorstelling zal elke drie maanden voor kinderen uit het asielzoekerscentrum (AZC) en uit Soest en de regio op de Paltz worden herhaald. Het Herman van Veen Arts Center zal de kinderen dan ophalen en weer terug brengen,' zegt één van de initiatiefnemers, Bert Smit. 'Alles is zeer goed verlopen, iedereen enthousiast en blij. Van medewerker AZC tot vluchteling, van Rotary tot vrijwilligers, van artiesten tot financiers. Her en der wat regen maar dat was oké.

De vluchtelingenkinderen hebben met elkaar een geweldige en ook bijzondere dag beleefd. Veel blijheid en ook soms wat verdrietige momenten.' De speciale feestdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de opbrengst op de charitydag.

Smit: 'De dag krijgt een vervolg door een officiële opening door burgemeester Rob Metz van de vluchtelingen kinderexpositie op het AZC. Ook dragen wij zorg voor een AZC-fietsenpot waaruit het AZC voor ouders en kinderen tweedehands fietsen bij Profile Soest kan afnemen. Hiernaast zorgen wij voor een beamer en tv waardoor kinderen en ouders op het AZC (educatieve) films kunnen kijken.'