Soester Courant
Martin Huizenga

De Radiodagen

5 aug 2015

Wat: De Radiodagen.
Waar: Theater De Kapschuur, De Paltz, Herman van Veen Arts Center, zondagmiddag.


Vanmiddag ga ik een opname van het populaire radioprogramma 'De Radiodagen' bijwonen. Een programma waar heel Nederlands zingend Nederland wekelijks naar uitziet. Bijna uitverkocht, nog net het laatste kaartje kunnen weggrissen. De opnames van 9 en 16 augustus zijn uitverkocht, maar de 28e, 'zelfde tijd zelfde golflengte', nog niet. Haasje-repje. Achter het net gevist? Met hun cd meezingen, thuis en in de auto!Het ensemble Anjelier zingt een non-stop potpourri van Nederlandse liedjes. Van Louis Davids tot Doe Maar. Ze zijn wereldberoemd in Nederland! Het 'format' heeft het Arts Center aan vele landen verkocht. De jeugd zingt met de iPhone in het oor letterlijk alle Nederlandse evergreens mee. De bejaarden zitten gekluisterd aan de distributieradio. Eenmaal binnen oefenen we. Beschaafd en superenthousiast klappen. Ook een teleurgesteld applausje, gelukkig bleek dat overbodig. De opname kan worden onderbroken door nieuws, reclame, weerbericht en verkeersinformatie.

Bij het aftellen voelen we de spanning oplopen. De laatste drie seconden playbacken. En dan tijdens het bekende openingslied 'Oh, wat ben je mooi' het opsommen van De Radiodagen-sterren: Femke Kirst, Barbara de Wit, Saskia Egtberts, Rikkert van Huisstede en Pieter van Nieuwenhuyze.
De omroeper van dienst wenst ons veel luisterplezier.

Ik was van mening dat tijdens een radio-opname de artiesten alleen maar staan te zingen achter zo'n knots-microfoon, die in de veren hangt. Niets is minder waar. Hetzelfde gekleed in zwarte billentikkers, met prachtige dansjes, wisselend van micro en soms lopend over de stoelen, krijg je een complete show voorgeschoteld. Bij 'Het circus van Jeroen Bosch', doen ze zelfs de hele fanfare na.... Nog gekker, ze zijn de fanfare.

Dikkertje Dap klom van de trap met een griezelige stap op de nek van de giraf om kwart over zeven. Peter! Waarom doe ik alles fout. Ik ben verliefd.
Je kunt 'De eenzame fietser' ook rappen. Vooral dat gedeelte van de voetballer die een trap krijgt van de zakenman, 'want daar wordt hij alleen maar slechter van'.

Op het nieuws iets van de Berend Botje Foundation, die nachtschade opliep waardoor er een geboortegolf aan schijnt te komen.

Gelukkig even bijkomen van het mee-la-la-la- en met de Pastorale.
Twee motten in de oude jas van Dorus. De diligence komt langs met hoorngeschal. Meedeinen op de klanken van de Mediterranee zo blauw, zo blauw. De refreinen in verschillende accenten.
Als laat ste het Amsterdamse: 'met je dikke wafels, en je blote Naar dat rijm- woord mocht je raden.
Bij 'Is dit alles wat er is' dacht ik, einde programma.

Het gaat gewoon verder. Ze willen wel eens weten waarom de mensen zo moe zijn. Het blijkt 'daarom' te zijn, maar ook omdat iedereen 'Opzij, Opzij, Opzij,...'moet voor een andere keer misschien...',Martin Huizenga