de Telegraaf
Colette Boegman

Herman van Veen is dit jaar het paradepaardje van het Stadsfestival Zwolle.

1 sep 2015

Stadsfestival Zwolle

Voor de podiumkunstenaar de eerste keer dat hij in Zwolle ’buiten’ speelt. „Ik ken de stad van haar schouwburg, die overigens prachtig is. En van mijn jeugd, mijn vader kwam uit Meppel.”„Wat ik bijzonder aangenaam vind, is letterlijk de open lucht”, vervolgt Van Veen. „Zoals ik buiten mijn longen kan vullen, kan ik in geen zaal. Boeiend vind ik ook zo’n stad te zien waar alles door gaat. In Carré bijvoorbeeld zie ik vooral bordjes nooduitgang.”Van Veen trakteert het publiek op ongeveer tachtig minuten vermaak. „Wij gaan met een groep piepjonge muzikanten – aangevuld met als vanouds Edith Leerkes op gitaar en Jannemien Cnossen, viool en zang – vooral recente stukken zingen. Veel ook van het album Kersvers. Als uitsmijter mag het publiek een feestelijke potpourri van mijn radioliedjes verwachten.”

Dit concert is op meerdere manieren te beleven; gratis vanaf de kade, zittend vanaf een schuit of, voor de ultieme belevenis, vooraan vanaf een fluisterbootje. Naast Herman van Veen zijn onder andere kaarten beschikbaar van Gnaffel, Kameroperahuis, The Young Ones, De Jonge Honden, Firma Weijland en Vuur & Vlam produkties. Van Veen: „Zo’n festival kan werken als een visitekaartje, een welkom voor de stad. Ik mag in de zomer graag festivals bezoeken. Het is een pico bello manier om in een paar dagen te zien wat er speelt.”

Het Stadsfestival is van 3 t/m 6 september. Op zaterdag 5 september wordt het boekenseizoen geopend met het boekenfestival ManuscriptaColette Boegman