Maandblad Zuid-Afrika

Afrikaanse muziek, byvoorbeeld

okt 2015

Eenentwintig artiesten hebben meegewerkt aan de cd ...byvoorbeeld. Een overzicht van de hedendaagse in het Afrikaans gezongen muziek (deel 1).


De cd wil een beeld geven van de diversiteit van muziekstromingen die de laatste vijfendertig jaar in Zuid-Afrika tot ontwikkeling zijn gekomen. U hoort onder meer de zowel universele als puur Afrikaanse Koos du Plessis; de vader van de Afrikaanse rockmuziek Anton Goosen; chansonnière Karin Hougaard met het wonderschone 'By my', dat ze samen schreef met Anne van Veen; de aangrijpende liedjes 'Die weduwee se kruik' van Lucas Maree en 'Die tjellis van Sarajevo' van Coenie de Villiers; ook hiphop van Hemelbesem;
het speciaal voor deze cd opgenomen 'Entjie saam' van Luna Paige; onvervalst Kaapse kwinkslag-muziek van Die Jaloersbokkies; het op inheemse tradities gebaseerde 'Onner Afrika Son' van Tribal Echo; een ballade van de jonge, opkomende artiest Joshua na die Reen; en het Afrikaanse braai-en-feest- zomerlied 'PA.R.T.Y.'

van hiphop-artiest Jack Parow. Ook in Nederland bekende en geliefde artiesten als Amanda Strydom, Koos Kombuis, David Kramer en Chris Chameleon ontbreken op deze cd uiteraard niet. Op het omslag van het hardcover boekje waarin de cd wordt geleverd, prijken twee voor speciaal voor dit project gemaakte aquarellen van de Zuid-Afrikaanse magisch-realisti- sche kunstenaar Diek Grobler. Het boekje bevat tevens persoonlijke toelichtingen van elke artiest bij het gekozen lied, een gedicht van Herman van Veen en een inleiding tot het Afrikaans door /WZA-hoofdredacteur Ingrid Glorie. Alle kunstenaars hebben belangeloos aan deze cd meegewerkt, omdat ze het Nederlandse publiek graag willen laten kennismaken met de Afrikaanse muziek in al haar verrassende rijkdom en diversiteit.

De opbrengst van de cd is bestemd voor het Teater Bystandsfonds, een fonds dat steun biedt aan zieke of noodlijdende artiesten in Zuid- Afrika.

Boekje met cd kost € 16,- en is te bestellen via de webshop op www.hermanvanveen.com.