de Klarinet
Vic de Kater

Marieke Vos:
Klarinettist en ondernemer in de muziek

okt 2015

Klarinettiste Marieke Vos studeerde aan het conservatorium van Rotterdam en Amsterdam. Ze is verbonden aan het Herman van Veen Arts Center, maar is daarnaast ook op vele andere terreinen actief. Onlangs schreef Herman van Veen voor haar het stuk De Libelle.


Marieke Vos werd in 1990 geboren te Amersfoort. In een gezin waarin haar vader klarinettist is en haar moeder dwarsfluitist, met drie broers waarvan er twee ook van de muziek hun beroep maken en de ander minstens zo fanatiek speelt, was de muziek in huis nooit weg te denken. "Bij ons thuis werd muziek maken erg gestimuleerd. Mijn ouders namen ons overal mee naartoe, concerten, masterclasses, cursussen. Onze ontwikkeling stond voorop en nu vraag ik me wel eens af hoe ze dat toch hebben gedaan met vier kinderen, concerten geven en beiden ongeveer 80 leerlingen aan de muziekschool. In de weekenden waren we altijd onderweg naar muzieklessen en concerten."

"We moesten allemaal een instrument proberen en dan hadden we wel de keus om er mee te stoppen, dat hebben wij geen van vieren gedaan. De klank van de klarinet hoorde ik veel om me heen en ik wilde dit ook graag leren spelen, het past bij mij." Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos en later kreeg zij les aan de muziekschool van Amersfoort. Vanaf haar twaalfde kreeg Marieke klarinetles van Jan Jansen, bij wie zij ook haar conservatoriumstudie begon aan het Conservatorium van Rotterdam, Codarts. Marieke studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer. Hiernaast volgde ze veel masterclasses en kamermuzieklessen. "Bij ons thuis werd muziek maken erg gestimuleerd."
Marieke speelde al op jonge leeftijd veel kamermuziek, al snel wist zij dat ze hier verder mee wilde; ook binnen het gezin werden er ensembles gevormd met drie houtblazers en drie strijkers. In 2008 werden zij en Ernst Jan Vos uitgenodigd om tijdens het Gergiev Festival in de Doelen tijdens een lunchconcert te spelen. Marieke speelt in verschillende kamermuziekbezettingen, met harpiste Anneleen Schuitemaker vormt zij een vast duo; daarnaast heeft zij een vast klarinetkwintet met strijkers.

Sinds het voorjaar van 2015 is zij mede-oprichtster van Kamermuziek Ensemble Nederland, dit ensemble bestaat uit de unieke combinatie van klarinet, viool (Elise Besember), cello (Jonathan van IJzerlooij) en harp (Anneleen Schuitemaker). "Dit ensemble is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van onze instrumenten in deze bezetting. Door juist in samenstellingen te spelen waar nog nauwelijks voor is geschreven, open je deuren en ontstaan er de mooiste dingen. Op dit moment arrangeren we stukken van onder andere Loeillet en Dvorak. Ook wordt er voor ons geschreven, hierover zullen wij in de loop van het volgende seizoen meer onthullen. We zijn nu bezig om ons programma rond te maken voor komend seizoen, dit programma zullen wij ook spelen in de zomer van 201 6 tijdens onze tournee naar Frankrijk."

In het voorjaar van 2013 auditeerde Marieke voor het Harlekijn Kamerorkest. "Herman van Veen en gitariste Edith leerkes schreven een symfonische vertelling - De Zeven Brieven - deze werd uitgevoerd door het Harlekijn Kamerorkest, dat bestond uit jonge musici van verschillende conservatoria en de vaste kern van het Herman van Veen Arts Center, onder begeleiding van Herman en Edith. Het was een succesvolle voorstelling waar we een reeks zeer geslaagde concerten mee hebben gegeven, later is deze groep opgesplitst en zijn daar weer nieuwe mooie dingen uit voortgekomen." Marieke de Vos is sindsdien verbonden aan het Herman van Veen Arts Center.

Herman van Veen

Het Herman van Veen Arts Center wil een kunstencentrum zijn voor mensen die van cultuur en de natuur houden en interesse hebben in jonge mensen die zich in die aspecten willen bekwamen. Herman van Veen is van beroep muziekpedagoog. Hij werkt al zo'n vijftig jaar intensief met jonge mensen in de kunsten samen.
Regelmatig gebruikt hij de klarinet in zijn muziek. Herman over de klarinet: "Na de viool vind ik de klarinet in al zijn eenvoud het mooiste. Ben net als Wolfgang Amadeus Mozart een fan van de klarinet."

Marieke: "De muziek van Herman is lastig onder één noemer te plaatsen. Hij kan zich geheel aanpassen aan de musici en instrumenten met wie hij werkt. Herman beschikt over een ongelofelijke veelzijdigheid en ervaring die duidelijk terug te horen is in de ontwikkeling van de voorstellingen, liedjes en stukken die hij schrijft en geschreven heeft in de afgelopen 50 jaar. Het gebeurt vaak dat we niet of nauwelijks bladmuziek gebruiken en dat er stukken ontstaan uit improvisaties waarvan Herman de basis legt; meestal worden de stukken die ontstaan later wel uitgeschreven."
Herman van Veen componeerde dit jaar 'De Libelle' voor Marieke. "Dit stuk is voor klarinetkwartet en dansers is een mooie aanwinst voor in ons klarinetrepertoire.". Danseres Gaëtane Bouchez- van Veen schreef de choreografie. Op 11 september 2015 zal het in première gaan op het Herman van Veen Arts Center. Het werk zal (in mei 2016) ook te horen zijn in het symfonisch sprookje dat Herman schrijft in opdracht van het Gelders Orkest.

Marieke als ondernemer in de muziek


Tijdens haar studie aan het conservatorium ontstond bij Marieke interesse voor het organiseren van met name kamermuziekpro- jecten. In 2012 heeft zij het Houtblazers Festival opgericht bij Scholen in de Kunst. Sinds het najaar werkt zij in de organisatie van kamermuziekfestival Amerfortissimo. "Meerdere keren per jaar organiseer ik kamermuziekconcerten op het Herman van Veen Arts Center. Tijdens deze concerten stel ik het programma samen en speel ik samen met mijn ensembles. Voor en na deze concerten is er de mogelijkheid om op het landgoed De Paltz en het daar gelegen Herman van Veen Arts Center rond te kijken." "Het Herman van Veen Arts Center bevindt zich op een prachtige plek in het midden van ons land. Voor mij is dit een erg waar- devolle en vooral ook inspirerende plek waar ik de mogelijkheid krijg om te spelen, mijn plannen te ontwikkelen en uit te voeren."

Informatie

Marieke Vos speelt op Leitner & Kraus klarinetten, ze gebruikt een Viotto mondstuk N 1 +2 en Vandoren rieten white master 'origineel' nr. 3. Voor pro jecten en concerten van Marieke Vos: kijk op www.mariekevos.nl. Kamermu- ziekfestival Amerfortissimo: www.amerfortissimo.nl.

Herman van Veen Arts Center


Midden in ons land ligt tussen Soesterberg en Soest het Landgoed De Paltz, bijna 100 hectare 'gerepte' natuur, ooit vernoemd naar een groep Duitse vluchtelingen die in het midden van de 18e eeuw, vanuit Rheinland Pfalz, in Nederland een veilig heenkomen zochten.
In het hart van dit unieke gebied - enkele jaren geleden door Herman van Veen en Edith Leerkes aangekocht - staat een villa uit 1867 met bijgebouwen. Herman van Veen Arts Center BV en Harlekijn Holland BV organiseren hier op bescheiden schaal en passend bij de bosrijke omgeving concerten, exposities, seminars, lezingen, festiviteiten en dergelijke, waarbij het accent vooral ligt op het creëren van exposities, masterclasses en speelmogelijkheden voor jonge, begaafde kunstenaars.

Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich aan dit initiatief verbinden door een stoel, een pad of een plek te kopen die desgewenst uw naam, die van uw organisatie of firma draagt. Een stoel, pad of plek geeft u het recht om bij alle openbare activiteiten met partner of gast aanwezig te zijn; tevens krijgt u 20% korting op kunstaankopen. Ook heeft u dan het voorrecht om in en om het Arts Center ruimtes te huren voor eigen activiteiten of bijeenkomsten (mits passend bij de uitgangspunten van het Arts Center). Op momenten dat u geen gebruik maakt van uw stoel, komt deze gratis ter beschikking aan kinderen, ouderen, minder validen en gasten die met ons project kennis willen maken. Kijk op www.hermanvanveenartscenter.com voor meer informatie.Vic de Kater