Oud-Utrechter
Julie Veenendaal,-Knieriem

Kerstkransen tot aan het plafond

25 nov 2014
Bijgaande foto heb ik ooit bij het Utrechts Archief op de kop getikt en daarop staat mijn ouderlijk huis. In de kamer onder de reclamebalk voor Droste ben ik in 1939 geboren. De twaalf kamers tellende bovenwoning was ons huis, daar had mijn vader, tandarts Knieriem, zijn praktijk van 1934 tot 1978.Dit huis huurden we van banket- bakker Grootendorst, die zijn winkel en woning op de begane grond had. Ik heb leuke herinneringen aan de 'edelbakkerij', zoals boven de ingang van de winkel staat aan- gegeven. Deze edelbakker verkocht fijn banket, zoals taarten, gebak, bonbons en fijne koekjes. Rond de feestdagen in december was er marsepein, wat vooral in de jaren 50 en 60 als iets heel bijzonders werd ervaren.
Vooral voor de Kerst was het heel druk bij edelbakkerij Grootendorst. De kerstkransen werden er tot hoog aan het plafond opgestapeld. Tot in de huiskamer van Grootendorst stonden stellages met bestellingen van klanten. In zijn hoogtijdagen behoorde Grootendorst, samen met Nooteboom, Van Angeren, Huize de HoogBoots, Bloemsma en Doornenkamp tot de gerenommeerdste banketbakkers van Utrecht. Van Herman van Veen, die ik nog in de kinderwagen heb gereden, weet ik dat Grootendorst in de zomer ook zelfgemaakt ijs verkocht. Rond 1957 stopte Grootendorst met de zaak, die met behoud van de bakkerijnaam w;erd overgenomen door de firma Hoogendoom.
Die hield de winkel aan tot in de jaren zeventig. Thans is het pand grotendeels in gebruik als advocatenkantoor.Julie Veenendaal-Knieriem Den Dolder