Gooi- en Eemlander
Jan Vriend

Niet kijken, maar zien

24 mei 2014


Wat wil herman van Veen voor zijn verjaardag? Het lijstje was kort de laatste jaren: altijd weer sokken,struiken en bomen. In het fotoboek "Een ogenblik" zie je het resultaat. Hierin neemt hij de lezer mee naar de groene wereld rond de hostee waar hij woont en werkt. "Naarmate je ouder wordt, groeit je band met de natuur."


Op zondag gingen ze altijd fietsen. Vroeger, toen hij nog een jochie was. Vanuit hun woonplaats Utrecht nam zijn vader hem dan altijd mee naar de bossen bij Soest. En dan vertelde hij over bomen, vogels, nesten en groen. Verhalen die de kleine Herman opzoog. Om daar heel stilletjes bij te denken: als ik later groot ben, ga ik bij die bossen wonen.
Nu is hij bijna zeventig. Met zijn vrouw woont hij in hofstee het Klooster, in Soest. „Het huis is een paar honderd jaar oud", vertelt hij. „Toen we het kochten, stond het op instorten. Nu is het helemaal in stijl gerestaureerd, betaald met zingen."


Kalender


In het groen rond de hofstee wandelt hij vaak met zijn honden. Langs de boomsingels, langs de paarden en de slootjes. In het boek 'Een ogenblik' neemt hij je mee, op die tochtjes. In zijn verhalen beschrijft hij het huis, het hof en de mensen en de dieren om hem heen.

Het zijn teksten waarin hij observaties verbindt met jeugdherinneringen, verhalen waarin hij je via de woorden de buitenlucht laat ruiken. Of waarin hij de natuur als kalender beschrijft: „Zijn de aardbeien rijp, dan was mijn vader en is mijn dochter jarig."


Verwondering


Ook komt op de pagina 's steeds weer de verwondering terug. Verwondering over dieren, groen en de invloed van de seizoenen. „Nu ik in de winter van mijn leven zit, verlies ik steeds meer mensen om me heen. Bij het gemis is de natuur een geweldige troostbrenger. Die laat je zien dat op de lege plekken altijd iets nieuws ontstaat."


Kim Schollen maakte de indrukwekkende foto's voor het boek. Haar aanpak? „Fotograferen is voor mij als schilderen: je voegt elementen als licht, kleur, compositie en contrast toe aan het verhaal dat een foto vertelt. Mijn passie is om de essentie vast te leggen van het onderwerp dat ik fotografeer. Dus niet alleen kijken, maar ook zien..."


'Een ogenblik' van Herman van Veen en fotografe Kim Schollen (224 pagina's) verschijnt bij Uitgeverij Kok. ISBN 9789043523738. Prijs: € 25.Tekst: Jan Vriend