VARA gids
Guuz Hoogaerts

HERMAN VAN VEEN & GAĖTANE BOUCHEZ

22 sept 2014

Herman van Veen (1945) is zanger, violist en cabaretier. Zijn nieuwe album Kersvers is net uit. Op 25 november speelt hij zijn 500ste voorstelling in Carré. Herman is getrouwd met voormalig danseres Gaėtane Bouchez (1962) en ze wonen in Soest.


Gaėtane
Herman kijkt graag naar sport. Daar heb ik geen rust voor.
Herman De enige sport die ik niet volg, is darts. Verder kijk ik naar alle grote voetbaltoernooien, naar schaatsen, naar atletiek en naar de Tour de France. Vaak achteroverliggend, met het geluid heel zacht. Ik hoef niet te horen dat er een voorzet wordt gegeven, dat zie ik ook wel. Studio Voetbal kijk ik ook op zondagavond. Ik vraag me altijd af waarom ze mij niet daarvoor uitnodigen (lacht).
Sport is jeugdsentiment. Toen we vroeger op straat voetbalden, was ik Tonny van der Linden, van DOS. Een heel lieve man. Ik mocht een tijd geleden naast hem zitten op de tribune, vond ik een grote eer. Feyenoord en FC Utrecht - dat zijn mijn clubs. Als ze tegen elkaar moeten spelen, wil ik de uitslag niet weten. Die is namelijk altijd verkeerd. Op de fiets was ik vroeger Wout Wagtmans. Dat was in de tijd dat Nederlanders nog weleens een etappe of een ronde wonnen. Ondanks alle dopingschandalen van de afgelopen jaren, kijk ik nog steeds. Het leidt me niet af van het beeld van een man op een fiets die vecht met het stijgingspercentage.
Gaėtane Ik kijk niet naar sport, ik sport zelf (lacht). Samen kijken we naar films, en naar series als Borgen, Mad men en House ofcards.

Herman Er staan hier heel veel dvd's in huis, ik ben een soort videotheek voor de rest van de familie.
Gaėtane De blik van Kevin Spacey in House of cards, hoe hij recht in de camera kijkt, dat is geweldig. .

. Herman Ken je de documentaire NOW: In the wings of a world stage? Daarin wordt Spacey gevolgd als hij met een groep acteurs drie continenten afreist om het Shakespeare- stuk Richard III te spelen. Het is net alsof je The Rolling Stones op tournee volgt.
Gaėtane Dans op tv, ik kan er niet naar kijken. Ik mis te veel. Herman Je mist de zwaartekracht. Je ziet iemand springen, maar je ziet vaak de vloer niet. Theater op tv is me te traag. Als ik mijn eigen shows terugkijk, denk ik vaak al: schiet eens op, joh. Al die verschillende shots, medium, totaal, close, het suggereert snelheid, maar het versnelt niet. Het heeft de illusie van virtuositeit. Als je vroeger Callas, Piaf of Brei op tv zag, was dat maar één beeld. Fascinerend.
Gaėtane Wat mij stoort op tv, is dat mensen elkaar niet meer laten uitpraten tijdens debatten of discussies.
Herman Ik zou graag zien dat de democratie wat prominenter in beeld komt. Een zender, noem 'm De Publieke Tribune, die 24 uur uitzendt wat er gebeurt in Den Haag, in Washington, op andere prominente politieke plaatsen. Zonder interpretatie van verslaggevers. Vroeger waren de discussies tussen Van Agt en Den Uyl in de Tweede Kamer uitgebreid op tv. Nu zie ik vooral meneren en mevrouwen die vertellen wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Ik weet dat er digitale kanalen als Politiek24 zijn, maar die zitten helemaal achteraan in het pakket. Ik wil graag een zender die de kijker niet ziet als doelgroep, als potentiėle koper. Maar als iemand die een subtiele keuze wil maken.

HERMAN Boek Het hermetisch zwart - Marguerite Yourcenar Krant de Volkskrant Tijdschrift Die Zeit Land en stad Nederland, Antwerpen Onhebbelijkheid Ongeduldig

GAĖTANE Hoek Het parfum - Patrick Süskind Krant De Telegraaf Tijdschrift Elle Décoration Land en stad Nederland, Antwerpen Onhebbelijkheid Perfectionistisch, en ik eis dat ook van anderen.