Soester Courant

Kersvers: vertrouwd én modern

178e album Herman van Veen over twee dagen verkrijgbaar

17 sept 2014

Over twee dagen is de nieuwe cd 'Kersvers' van Herman van Veen verkrijgbaar. Twee jaar na zijn laatste album klinkt zijn nieuwe album vertrouwd én vernieuwd.


Die vernieuwing zit vooral in de sound van 'Kersvers'. Die is mo-dern. Veel nummers zijn voorzien van (zware) beats, synthetische ge-luiden en interessante overgangen. Dit is mede te danken aan de co-producent van het album Marnix Dorrestein. Zoon van Edith Leerkes, de vaste gitariste van Herman van Veen.

Marnix is geen onbekende in de muziekwereld. Hij was actief binnen verschillende bandjes waaronder Metro Mortale, die hij samen met Willem Wits en Jelte Tuinstra vormde. Dat zijn geen 'kleintjes' in de muziekwereld. Jelte Tuinstra alias Jett Rebel scoort hit na hit op de Nederlandse radiozenders en stond afgelopen zomer op festivals.


Samenwerken


Marnix daarentegen heeft dan niet het grote publiek bereikt, maar werkt al jaren samen met Herman van Veen.
Zo speelde hij mee tijdens diverse theaterconcerten van Van Veen. Op het album 'Vandaag' dat twee jaar geleden uitkwam, drukte de Soester al een kleine stempel op het album. Op 'Kersvers' heeft Marnix een grotere rol.
Hij was deels verantwoordelijk voor de productie en schreef de muziek voor een aantal nummers. 'Een groot talent,' roemde Van Veen hem al twee jaar geleden in deze krant. Die invloed van Marnix, die regelmatig optreedt als zijn alter-ego IX, is duidelijk merkbaar in nummers als Uitgerekend, Spiksplinternieuw en Slaap niet.

'Hij heeft een geweldige invloed gehad,' zei Van Veen maandag in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. In datzelfde programma en in de ochtendshow van Giel Beelen op NPO 3FM is de nieuwe sound van Van Veen te horen. Daarnaast verrastte de Soester het luisterend en kijkend publiek met een cover van Stromae. De reacties hierop zijn lovend.


Vertrouwd


Ondanks een moderne sound is 'Kersvers' ook vertrouwd. Dat ligt vooral aan de thema's waarover Herman van Veen zingt: de dood, geloof, oorlog, euthanasie en ouders. 'Ik ben 69, heb mijn hele leven ge-zongen en verteld wat mij bezighoudt. Ik ben hartstikke gelukkig, ik ben gezond en ik heb een prachtig vak. Kan niet ontkennen dat je met het ouder worden hele wezenlijke personen in je leven verliest. Dat hakt er in,' zei de artiest in De Wereld Draait Door.
Ondanks de serieuze toon in zijh teksten, noemt Van Veen zijn album 'vrolijk en vitaal'.

'Kersvers' is vanaf vrijdag verkrijg-baar. Daarnaast is Van Veen te zien in verschillende theaters, waaronder in Theater Carré.

Op de webiste van de Soester Courant is de Stromae-cover van Van Veen te vinden. Kijk daarvoor op www.soestercourant.nl.