AdD (ed Den Haag)
Tanya van der Spek

Krachtjongeren in de spotlight

9 sept 2014

Met een opzwepende show zette Herman van Veen en zijn zevenkoppige band de toon bij het Benefietgala voor Krachtjongeren in de Koninklijke Schouwburg. Een keur aan artiesten kwam bijeen met n doel: geef zwerfjongeren een kans.


,Hoe oud is hij eigenlijk?" fluistert het publiek als het doek valt voor Herman van Veen en de pauze begint bij het Benefietgala voor Krachtjongeren in de Koninklijke Schouwburg maandagavond. "Hij is van 1945, dus 69!"
Met zijn zeven bandleden heeft Van Veen zojuist een opzwepende show neergezet. Dansend, drummend, dirigerend. Hij speelt afwisselend piano, gitaar en viool. "Het befietgala is geboren bij Herman," vertelt initiator Louk Burgers. "Ik vertelde hem van mijn plan en hij zei: 'Het zwerfkind is de boodschapper van het verkeerde systeem.'" Want om zwerfkinderen, nu 'krachtjongeren' genoemd, is het allemaal te doen deze avond. Er wordt geld ingezameld voor JA TIZ.

JA TIZ staat voor Jongeren Academie Talent in Zich en is een project van stichting Mara en De Sportbank, waarvan Burgers directeur is. De jongeren zijn tussen 17 en 23 jaar, hebben geen werk of diploma en hebben geen zinvolle dagbesteding. JA TIZ biedt deze jongeren een programma dat begint met een talenten-, beroepen- en activiteitenscan. Daarna wordt gezocht naar een passende opleiding, een stage-, leer- of werkplek of een baan.

Johan (24) staat vanavond programmaboekjes uit te delen. "Vijf jaar lang zat ik werkloos op de bank na een zware operatie. Toen mijn moeder een herseninfarct kreeg, ben ik uit huis gegaan om haar niet tot last te zijn. Toen ben ik dakloos geraakt. Dankzij JA TIZ kan ik straks werken als verkoper van computergames en kan ik een opleiding gaan doen in de game develop ment." Ook Habib Ayvazoglu (18) is blij met JA TIZ: "Voor het eerst heb ik het gevoel dat er echt naar mij wordt geluisterd." Op het podium vraagt presentator Jrgen Raymann naar Habibs talenten. "Mensen entertainen," zegt hij! "Dan worden we collega's!" reageert Ray mann. Tijl Beckand en Erik Koller vermaken het publiek en backstage spreekt Kane-frontman Dinand Woesthoff zijn waardering uit."Ik vind dit een heel hoopvol initiatief dat het verschil kan maken.
Ik ook zelf een stichting mogen oprichten voor jongeren acht jaar geleden. Dit sluit daar naadloos bij aan. De vijfhonderd aanwezigen betalen vanavond 29, 49 of 99 euro voor een kaartje en doen mee aan een veiling waarbij kunstwerken en reisjes worden aangeboden vooral wordt gevraagd of zij zich willen inzetten als vrijwilliger om de krachtjongeren te helpen aan een stage of een werkplek.Bezoekster Jos Muller doet dat al. "In ons wijkcentrum organiseren we activiteiten zodat de hangjongeren vooruit komen!"Tanya van der Spek