Soester Courant

Geschiedenis De Paltz

7 mei 2014


De rijke geschiedenis van Paltz" begint rond 1500. Kleine akkers rond een buurtschap werden afgeschermd met eikenwallen, waarvan sommige er nog liggen. Tot 1860 was het landgoed in eigendom van jonkheer Ram. Nadat hij krankzinnig werd verklaard, kwam het in handen van Rut- gers van Rozenburg. In 1876 liet hij de landschapsarchitecten Copijn en Springer een ontwerp voor het terrein van ongeveer tachtig hectare maken. In 1920 kwam dat in handen van de gebroeders Van der Krol, die het gebied gebruikten voor de productie van hout en het winnen van zand. In de jaren tachtig werd E.S. Raatjes eigenaar van het landgoed, hij liet onder andere de laan verharden. In de 21e eeuw verkocht hij De Paltz aan de provincie, die het doorverkocht aan Utrechts Landschap dat vanaf 2011 eigenaar en beheerder is. Sindsdien is het landgoed onderdeel van het programma 'Hart van de Heuvelrug' waarin zeventien partners samenwerken om de kwaliteit van het gebied tussen Amersfoort, Zeist en Soest te verbeteren en de natuur te verbinden.


Openingstijden


Vanaf 11 mei is Landgoed De Paltz elke dag open van 8:00 tot 18:00 uur. Er zijn uitgezette wandelroutes. Sommige paden kunnen vanwege het mos glad zijn. Honden zijn niet welkom, ook niet aangelijnd! Fietsers kunnen het landgoed doorkruisen via de hoofdlaan.

Bezoekers wordt verzocht op de fiets te komen, omdat parkeren op de Bergjes - tegenover de ingang aan de Van Weerden Poelmanweg - gevaarlijk is bij het oversteken. Parkeren kan ook op de Verlengde Paltzerweg en de Soester Hoogt (onder restaurant 't Hoogt). Ingang Van Weerden Poelmanweg.