de Telegraaf
THIEMO WIND

Een harpfeest van formaat3 maart 2014
Een harpconcert van Herman van Veen? Niemand kon zich er direct iets bij voorstellen. Ook Remy van Resteren niet, die het niettemin aandurfde de compositieopdracht te verstrekken. Het resultaat was gisteravond te beluisteren in Vredenburg Leidscherijn, tijdens het slotconcert van het derde Dutch Harp Festival. Van Veen was persoonlijk naar zijn geboortestad Utrecht gekomen om de wereldpremičre bij te wonen. Van Kesteron was uiteraard de solist.


De componist liet zich inspireren door zijn echtgenote en gaf het harpconcert dan ook de titel Gaëtane. „Het is audio wat ik elke dag meemaak, dus niet moeilijk om te schrijven", zei Van Veen na afloop. Hij leverde een toegankelijk, direct aansprekend werk waarin ritmisch vitale delen in 'minimal'-stijl contrasteren met meer poëtische sferen. Een effectief twinkelende celesta vervult de rol van tweede soloinstrument; verder bestaat het orkest uit louter strijkers. Wereldschokkend is het niet en de geest loopt er naar het eind een beetje uit, maar harpisten hebben er een kwartier aangename speelmuziek bij.

Het Dutch Harp Festival begon drie avonden eerder in een volle Domkerk met spannend muziektheater over de dood van de Amerikaanse schrijver/dichter Edgar Allen Poe. Hij stierf in 1849 onder mysterieuze omstandigheden die in zijn eigen oeuvre niet hadden misstaan. Bij het betreden van de kerk zagen de bezoekers hem al liggen, de plaats des onheils afgezet met linten. Een koortje stond erbij te zingen, waarna acteur Frank Sheppard als een detective de mogelijke toedracht begon te onderzoeken.

Het creatieve brein van artistiek leider Remy van Kesteren (24) had de afgelopen dagen nog veel meer in petto. Zoals een poëzieconcert met Kees van Kooten. Of Benjamin Bagby die reciterend en spelend de middeleeuwse Beowulf voordroeg. Singer- songwriters en harpisten gingen prikkelende confrontaties aan onder voorzitterschap van Giel Beelen. Kortom, hier werd een instrument gevierd, in allerlei facetten en onttrokken aan elke vorm van hokjesgeest. De publieke belangstelling was groot.

Bij al het avontuur zou je bijna vergeten dat het festival ook een internationaal concours omvatte, waaraan deze keer 24 harpisten deelnamen. Tijdens het slotconcert streden drie finalisten om de eer en uiteindelijk werd de jongste, Juliana Myslov (17), als terechte winnaar aangewezen. De Britse is naar huis met tienduizend euro en een tournee in het vooruitzicht.
****Thiemo Wind