De Zondag
Steven Verhammel

Herman van Veen trekt door Vlaanderen met nieuwe liedjes en verhalen

"Ik wil mezelf niet herhalen"2 maart 2014
Herman van Veen komt naar Vlaanderen en dat doet hij al sinds middenjaren 60. De kunstenaar-zanger-poëet-liedjesschrijver blijft zo uniek in zijn genre dat het een must blijft om zijn voorstellingen te bezoeken. Van Veen, 69 ondertussen, blijft de levenslust en vitaliteit uitstralen. Of zoals hij het zelf zegt: "Hoe jong zou je zijn vraag ik me af, als je niet zou weten hoe oud je bent."


De titel van de tour luidt 'Voor een kus'. Het is ook de titel van een van uw vele liederen. Wat betekent dat nummer voor u ?
Ik heb het nummer geschreven voor mijn kleinzoon. Hij was het die me erop wees dat sommige dingen er toe doen. Dat is het mooie aan kleinkinderen. Je bent de hele tijd getuige van het feit dat ze iets voor het eerst zien. Ik blijf dat heel bijzonder vinden.

Hebben je kleinkinderen wel vaker invloed op je voorstellingen?
Jazeker, want ik had tot nog toe geen voorstelling kunnen maken rond de vertedering die zo'n kind je geeft. Ik vind het een onbeschrijflijk geschenk. De vertedering die ik nu leer kennen, is een andere dan degene die ik al kende vanuit de kindertijd van mijn kinderen. Ik heb geen ouders meer en ik zie hen soms in die kleinkinderen terug. Dan kom ik altijd in een fase van sprakeloosheid. Dat is de rode draad van de voorstelling. De kunst hervinden van de dingen voor het eerst te zien. Hoe objectiever je in die uiting bent, hoe meer kans de kijker krijgt zich te identificeren. Ik wil dan ook niet te expliciet alles verwoorden.

U laat voldoende ruimte voor interpretatie.
Dat blijft heel wezenlijk. Ik ben ook al 13 jaar schilder en het mooie aan dat vak is dat het behoorlijk abstract is. Iedereen kan er zijn betekenis aan geven. Zo krijg je persoonlijke reacties. In het theater is dat net zo.

Elke voorstelling ligt vast maar is toch altijd weer anders. Klopt dat?
Dat is de reden waarom ik blijf touren. Ik blijf gefascineerd en dat is de essentie van het bestaan. Je wil altijd weten en ervaren, als dat stopt, is het gedaan. De nieuwe voorstelling heeft een dagboekkarakter. Ik zing over wat er die dag is gebeurd. Alles wat op mijn pad komt, heeft een geweldige invloed op wat ik van plan ben te doen. Soms wordt zo een luik in mijn grijze cellen opengetrokken. Als iemand je een vraag stelt, gaat er soms een lampje branden.

U knipoogt wel eens naar het verleden in uw voorstellingen. Bent u nostalgischer aan het worden?
Ik geloof het niet. Herinneren is überhaupt noodzakelijk om vandaag te kunnen bestaan. Hoe ouder je wordt, hoe groter het verleden wordt en dat heeft invloed op de werkelijkheid. Je kunt beter vergelijken. Ik ben niet zo'n terugkijker maar vind het wel leuk om over mijn vader en moeder te praten of over de straat waar ik geboren ben. Het plaatst het heden in een perspectief.

U heeft al meer dan 3000 liedjes geschreven. Komen daar nog veel nieuwe dingen bij?
Ja hoor, en die stukken wil ik laten horen. In de voorstelling zing ik dan ook niet zo veel stukken die de mensen goed kennen. In toegiften doe ik misschien iets speciaals voor de mensen, maar voor de rest breng ik liedjes uit 'Voor ik het vergeet', mijn nieuwe cd die zal uitkomen tegen het einde van de tour. Allemaal nieuwe songs. Ik wil mezelf niet herhalen, dat is niet aan mij besteed.

In maart wordt u 69. Staat u daar wel eens bij stil?
Soms zegt dat cijfer niets, dan weer alles. Het krijgt betekenis als mensen dood gaan en ik besef dat er veel mensen sterven die jonger zijn dan ik. Ik merk wel dat ik geen 25 meer ben, als ik een blessure heb. Het duurt langer om die kwijt te raken, maar qua energie en vitaliteit heb ik er geen last van. Nu met pensioen gaan, zou voor mij ongezond zijn. Ik ben zo met topsport bezig, dat ik er niet meteen kan mee stoppen.

Wanneer is een voorstelling, na al die jaren, voor u geslaagd?
Als ik het gevoel heb, alles geraakt te hebben bij de mensen. Soms is dat via een detail: de klank uit mijn viool, een zinnetje dat aanslaat. Het zit vaak in kleine dingen. Ineens kan alles op zijn plek vallen, zoals tijdens een driebandstoot. Dat vind ik mooi. Het zit hem in de kleine, fijne dingen des levens.Steven Verhammel


De tournee 'Voor een kus' start nu donderdag 6 februari in CC Strombeek. Herman van Veen is aansluitend te zien in heel Vlaanderen. Voor een theater in de buurt zie de speellijst en info op www.hermanvanveen.com