TrosKompas
WILMA GROOT

Herman van Veen

1 okt 2014
TROSKOMPAS SPRAK MET HERMAN VAN VEEN (69). HIJ BRACHT ONLANGS ZIJN 178STE(!) ALBUM UIT, 'KERSVERS', EN IS VANAF SEPTEMBER WEER TE ZIEN IN DE THEATERS. DE VEEL GELAUWERDE EN NIMMER VERSAGENDE ALLESKUNNER BEHOORT OOK INTERNATIONAAL TOT NEERLANDS SUCCESVOLSTE ARTIESTEN,


Herman van Veen

Op de hoesfoto staat Herman terwijl hij een sprong maakt. "Ik overspring het onontkoombare, je hebt de keuze: vallen of springen. Mijn fascinatie dingen te willen weten is sterker dan angst. Natuurlijk kan het gebeuren dat je vergissingen maakt. Toch besef ik, naarmate ik ouder word, dat juist dat de dingen zijn waar je als mens door groeit."


DIGITALE GOD


Op 'Kersvers' worden uiteenlopende onderwerpen bezongen. Van de moed rin houden en een zoektocht naar een kerstkonijn tot aan wifi. "Het idee daarvoor ontstond toen ik in een hotel was en een gast woedend werd omdat er geen wifi was! Het lied is geen aanklacht maar een vaststelling. Er is een digitale god die alles ziet, alles wat je op internet doet is volledig traceerbaar. Dan denk ik: waar begint het en waar eindigt het?"


AMBACHTELIJKE FASCINATIE


Herman toert door het land en staat vanaf 23 oktober zeven weken in Carré. "Op 25 november geef ik daar voor de vijfhonderdste keer een voorstelling. Een uniek feit dat zeker gevierd zal worden. Ik zit vijftig jaar in dit vak en het verveelt nooit. Beroemd zijn interesseert me niet: ik doe dit omdat ik het mooi vind om te vertellen en te zingen.
Het is een ambachtelijke fascinatie om mijn vioolspel op een nog hoger plan te brengen en het publiek te blijven boeien. Ook de man die met zijn vrouw mee moet, geen zin heeft in Herman van Veen en achterstevoren op zijn stoel zit. Wie staat er na afloop als eerste op om, tot grote verbazing van zijn vrouw, het hardst te klappen? Juist, die man. Ergens in de voorstelling is er namelijk een moment geweest dat hij besefte: verrek, die Van Veen en ik verschillen niet zo veel van elkaar. Hij is artiest en ik ben boekhouder, maar toch hebben we een klik. Magisch vind ik dat."Wilma Groot