NOUVEAU
Marion Florisse

20 vragen aan herman van Veen

september 2014

Je hebt deze zomer het Herman van Veen Arts Center geopend op Landgoed De Paltz in Soest. Was dat een langgekoesterde droom, zo'n fraaie plek waar alle kunstvormen samenkomen en een kans krijgen?

"We werken met Harlekijn al zo sinds de jaren zestig, maar nu komt het allemaal bij elkaar en in de natuur, waar ik een grote liefde voor heb. We hebben de ambitie om hier dingen te ontwikkelen en te begeleiden."


Wat betekent de plek voor je?

"Het is er ongelooflijk mooi. Wie hier komt, wordt er meteen verliefd op."


Hier krijgt onder meer jong talent een kans, is het niet schrijnend dat initiatieven als deze zo hard nodig zijn in het huidige cultuurklimaat?

"De verbluffende bezuinigingen op cultuur vind ik beschamend, het is een bezuiniging op beschaving."


Hoe belangrijk is kunst voor de wereld?

"Kunst is de manifestatie van vrijheid en daar mag je niet op bezuinigen. Het is een mensenrecht om je talenten te mogen ontwikkelen."


Je bent 69, maar ongelooflijk fit en sterk, bruisend van de ideeën. Welk beeld heb je bij jezelf?

"Iemand die veel gezien heeft, maar die in wezen niets is veranderd. In mijn hart ben ik nooit ouder geworden dan twaalf."


Boezemt het ouder worden je angst in?

"Het is meer angst voor de pijn van het verlies. Ik realiseer me dat ik me in de winter bevind. Veel mensen om mij heen zijn ernstig ziek en ik vind het moeilijk daarmee om te gaan. Ik heb veel verdriet om vrienden en familieleden die jong zijn gestorven."


Maar komen er ook nieuwe mensen in je leven bij?

"Er is een leger aan nieuwe mensen om mij heen aan het ontstaan, jonge vakmensen."


Is dat niet het mooie aan jouw vak?

"Ja, de gemiddelde leeftijd bij mij op het toneel is dertig. Het is geweldig, die mensen leren net zo veel van mij als ik van hen. Ik sla soms steil achterover van wat ze kunnen. Nederland heeft een geweldige generatie jonge popmusici en technici."


Breng je gevoelens gemakkelijker over met woorden of met muziek?

"Het is de combinatie: muziek alleen is voor mij niet voldoende, het moet samen met taal."


In oktober sta je met een nieuwe voorstelling in Carré, een beetje een jubileumshow?

"Een van de voorstellingen is de 500ste die ik daar speel. Aan het programma werk ik nog, ik weet alleen hoe ik ga beginnen en afsluiten."


Werk je alleen aan zo'n productie?

"Ik werk veel samen met Edith Leerkes, mijn vaste gitariste. We zijn soulmates, komen uit hetzelfde milieu, hebben eenzelfde maatschappelijke visie... We hebben aan een half woord genoeg."


Wat hebben je ouders voor je betekend?

"Vrede, veiligheid, warmte. Ik mis ze enorm. Ik zou ze zo graag alles willen vertellen en laten zien, mijn kleinkinderen..."


Wie waren je ouders?

"Mijn vader was Jan van Veen, een heel vrolijke, stevig lopende, fluitende man met ernstig grappige ogen. Die konden staalblauw zijn en, met grappen, heel licht. Door het leven dat hij zich had voorgesteld, haalde de Tweede Wereldoorlog een dikke streep. Na de oorlog is hij graficus geworden. Mijn moeder was klein en mollig. Ze was huisvrouw en haar kinderen gingen voor alles. Ze had veel gevoel voor humor en kon prachtig zingen."


Wat betekenen je kinderen voor je?

"Zij - en mijn kleinkinderen - zijn mijn grote geluk."


Na de dood van je vader ben je gaan schilderen, hoe wist je dat je dat kon?

"Dat wist ik niet, maar ik zocht een manier om zonder woorden bij mijn ouders te komen."


Waar haal je alle energie vandaan?

"Het is fascinatie, nieuwsgierigheid, ik wil graag cadeaus geven en dan wegfietsen om er niet bij te hoeven zijn als ze worden uitgepakt..."


Wat ontroert je?

"Als ik vanaf het toneel zie hoe in het publiek een hand een andere hand zoekt. Het zijn laatjes die je opentrekt en die beelden bij mensen oproepen. Dat is voor mij de schoonheid van theater."


Hoe blijf je zo fit en gezond?

"Door mij telkens weer voor te nemen morgen een glas minder te nemen, niet nog een keer frieten op te scheppen en niet te zeggen: doe me toch maar die tompouce. Ik doe niet aan sport, ik denk gewoon slank."Herman van Veen (1945) is zanger, musicus, kunstschilder en schrijver. In zijn Arts Center in Soest hangt zijn werk en worden diverse voorstellingen, lezingen en exposities gehouden. Hij heeft vier kinderen en is getrouwd met danseres Gaëtane Bouchez. Deze maand verschijnt zijn nieuwe cd en van 23 okt t/m 6 dec geeft hij in Carré zijn 500ste Carrévoorstelling. Speellijst zie: www.hermanvanveen.com NOUVEAU SEPTEMBER 2014Marion Florisse