de Kleine Soester
Herman van Veen

VOORRECHT

juni 2014


Volgende maand wordt Landgoed de Paltz voor het publiek opengesteld. Zwaaien de statige smeedijzeren hekken voor het eerst sinds negentien zoveel weer open. Wij genieten hier nu bijna twee jaar het voorrecht in het hart van dit unieke gebied met elkaar te mogen werken. In de oude, ooit door hippies roze geschilderde Villa, het nu tot woning verbouwde Koetshuis, de Kapschuur en wat wij het Boshuisje noemen aan de rand van de indrukwekkende vallei. Dat we dat kunnen doen heeft vooral te maken met de aard van onze onderneming.


Wij hebben sinds 1966 een bedrijfje in de kunsten. Begeleiden daarbij vooral jonge begaafde kunstenaars bij hun eerste stappen. Vroeger werkten we vanuit de oude bakkerij in de Kerkebuurt en vanuit onze boerderij Hofstede Het Klooster. Maar sinds ik ben gaan schilderen werd het daar te krap.

Nu zitten we dus, nog elke dag verbluft, in dat prachtige park waar we onze kunsten m het hart van de natuur kunnen uitvoeren. Kan het gebeuren dat je staat te zingen, niet alleen begeleid op gitaar maar ook door een gemengd vogelkoor. Kan het zijn datje das niet alleen aan de kapstok hangt maar datje ook het dier met dezelfde naam voorbij je raam ziet schuifelen.

We hebben bij de aankoop beloofd de Villa met Soester ambachtslieden, vrijwilligers en medewerkers in haar oude staat terug te brengen. De natuur om de panden aan haar rechtmatige groene lopende, vliegende en kruipende bewoners terug te geven en ervoor te zorgen dat onze gasten op afspraak en bescheiden schaal onvergetelijke momenten met ons mogen beleven.

We beschouwen dat alles als een groot voorrecht.Herman van Veen