Soester Courant

Werkgroep zoekt oude foto's, anekdotes, informatie en impressies

De eenzame Kluizenaar van de Paltz

23 oktober 2013

Keert de eenzame Kluizenaar terug in zijn grot in het doolhof op het Landgoed De Paltz aan de Van Weerden Poelmanweg? Als het aan een aantal Soesters en het Utrechts Landschap ligt, wordt die vraag positief beantwoord.


Op initiatief van de Soester Bert Smit wordt samen met Het Utrechts Landschap en een aantal ge´nteresseerde deskundigen uit diverse disciplines gewerkt aan herstel van de 19e-eeuwse kluizenaarsgrot en het doolhof.


Doolhof


In de zestiger jaren van de 19e eeuw kwam het landgoed De Paltz tot stand toen jonkheer J.P.A.L. Ram het gebied kocht.
Zijn opvolger, jonkheer Rutgers van Rozenburg, liet omstreeks 1876 een doolhof aanleggen met een kluizenaarsgrot (hermitage) in het middelpunt.

Op die eenzame plek in het donkere bos 'woonde' een stenen kluizenaar. Hij hield een boek in de hand en droeg een groot kruis op de borst. Anno 2013 herinneren de restanten van de grot en van de kluizenaar aan de hermitage die er eens was. Inmiddels zijn het stenen boek van de monnik en de originele plattegrond van de doolhof teruggevonden.


Werkgroep


De werkgroep Herstel Hermitage doet een oproep aan diegenen die feiten, verhalen of anekdotes kennen over De Paltz en de kluizenaarsgrot om zich te melden bij Bert Smit, via tel. 035-6019815 of bij Hans Kruiswijk, via tel. 035- 6011084.


Anekdotes en informatie


Informatie, anekdotes, oude foto's en impressies kunnen ook gestuurd worden naar: info@kluizenaarsgrotdepaltz.nl. Op Landgoed de Paltz zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande. Zo is de Soester Herman van Veen actief op het terrein. Het Herman van Veen Art Center is gevestigd in de villa.

Tevens houdt de kunstenaar meerdere keren per maand ontmoetings- dagen, waarbij Van Veen samen met Edith Leerkes vertelt en zingt. Meer informatie inzake de Paltz en haar kluizenaar is te vinden op de website van het Utrechts Lanschap:
www.utrechtslandschap.nl
(doorklikken naar projecten).