Gooi- en Eemlander
Hans van Keken

Herman van Veen droomt van kunstencentrum op De Paltz

2 maart 2013

SOEST -Herman van Veen zegt verguld te zijn dat hij op landgoed De Paltz de kans krijgt een 'kunstencentrum' te starten. De villa uit 1867 en de bijgebouwen worden er geschikt voor gemaakt.

Bert Smit, een oude bekende en inmiddels vriend, wees hem op het landgoed, zo vertelt hij vanuit Duitsland waar hij momenteel toert. „Er volgden inspirerende gesprekken met eigenaar Het Utrechts Landschap. Waarna wij de panden, villa (1867) en bijgebouwen, konden verwerven. Voor wat wij al bijna vijftig jaar doen: op bescheiden schaal, met het grootste respect voor de natuur, kleinschalige culturele activiteiten ontwikkelen. Kamcrconcerten, exposities, seminars, lezingen, natuurbelevingen."Door steun van vrijwilligers uit onder meer Soest wil Van Veen bezoek voor iedereen bereikbaar maken. „Ook voor kinderen, vijfenzestigplussers, minder validen en mensen met een kleine beurs. Op afspraak gratis prachtige dingen laten beleven."

Een 'droom in uitvoering' noemt de Soester zijn plan. Ook Harlekijn Holland, Van Veens eigen creatieve bedrijf, heeft zijn intrek genomen op De Paltz.
„We barstten uit onze voegen. Niet in de laatste plaats omdat ik zo'n twaalf jaar gele- den ben gaan schilderen. Vaak grote, abstracte doeken. De muren werden simpelweg te klein. De ruimte waar we onze kamervoorstellingen presenteerden, veranderde meer en meer in een schildersatelier." Ook jonge veelbelovende kunstenaars zullen, wat Van Veen betreft, aan bod komen op De Paltz. „Op het ogenblik bestuderen wij alles nog, het staat nog in de steigers", legt de Soester uit.

Hij noemt het een eervolle verplichting, de villa en bijgebouwen in authentieke staat te herstellen en het park eromheen te behoeden. „Binnen afzienbare tijd zullen we een website openen zodat mensen kunnen zien wat we op onze kleine schaal gaan ondernemen.
We zijn verguld met het feit dat wij zoiets moois in de toekomst hier in Soest met elkaar kunnen delen. Wij, onze medewerkers en een inmiddels flinke groep Soester vrijwilligers, vrienden en bedrijven."

Landgoed De Paltz ligt tussen Soestcrberg en Soest, een bosge- bied van bijna 100 hectare. Het is vernoemd naar een groep vluchtelingen die in her midden van de achttiende eeuw vanuit Rheinland Pfaltz in Duitsland, in Nederland toevlucht vond.HANS VAN KEKEN