Eindhovens Dagblad
Twan Linders

Paarden dansen bij Herman van Veen

1 november 2013

Bij de vierde editie van het Concert Hippique van Academy Bartets smolten muziek en de hippische dressuursport samen. Herman van Veen componeerde speciaal enkele liedjes.

HOOGE MIERDE - „In een paard zit een badkuip vol bloed." De anekdote waarmee Herman van Veen, het Concert Hippique van Academy Bartels in Hooge Mierde begon, ontlokte enkele gruwelkreten aan de zeshonderd paardenliefhebbers in de prachtig aangeklede rijhal.

Het verhaal over de paardenslager in de straat waar theaterdier Van Veen opgroeide, was echter snel vergeten toen hij begon te musiceren. Het publiek had hij al voor zich gewonnen toen Van Veen, gevolgd door een voetlicht, de donkere showpiste huppelend doorkruiste en zo de eerste dressuurkür van de avond ten beste gaf. Concert Hippiquc, dat gisteravond zijn vierde editie beleefde, is waar de top van theater- en paardenwereld elkaar ontmoet. Het is een elitair gebeuren met individuele toegangskaarten voor 350 euro per stuk, een loterij en een eclatant diner in de gloednieuwe rijhal van Academy Bartels, voor de gelegenheid prachtig rood uitgelicht en ingericht met vitrines vol dure horloges, paardenkunst en paarse ballonnen.
Tijdens de voorgaande drie edities werd 150.000 euro voor een goed doel bij elkaar gebracht.

Gisteravond werd geld ingezameld voor het Colombinehuis, een vakantieverblijf voor gezinnen met kinderen tot 21 jaar die vanwege bijvoorbeeld een ziekte nooit met vakantie kunnen. De samensmelting tussen de muzikale invulling van Herman van Veen en band met de verrichtingen van de dressuurtoppers was meer dan geslaagd. De showpiste werd beurtelings gevuld door uitgelaten shetlandpony's en statige witte paarden die de benen hoog optilden. Terwijl Van Veen in zijn duidelijk gearticuleerde stijl zong over ridders , werden in de piste met lansen duels te paard uitgevochten. Maar de hoogtepunten waren de dressuurverrichtingen van Anky van Grunsvcn, Frédcric Pignon en Imke Schcllekens-Bartels, die met groot applaus werden beloond .

Op verderlichte tonen zweefde Van Grunsven bijna, terwijl Van Veen op het podium met zijn hele lichaam mee dirigeerde. Schellekens-BarreIs toonde haar kunnen op een meer opzwepend tempo. Van Veen noemde liet concert: na afloop 'een speciaal gebeurtenis'. „Ik heb er formidabel van genoten." Voor concert Hippique componeerde hij speciaal enkele nieuwe nummers. "Het componeren gaat mij het makkelijkst af. Het schrijven van teksten is een zorgvuldig sprokkelen." Toch lukte het hem de avond voor het optreden een lied te schrijven 'voor alle paarden en als troost voor Anky van Grunsven', die deze week haar paard Bonfire verloor. Van Veen : "Bij een poes of een hond heb ik toch niet wat ik bij een paard voel. Zo'n oude ziel kijkt in je hart."


door Twan Linders
e-mail: t.linders@ed.nl