AD/Amersfoort
Piet van Dijk

Herman steeds "Soester"

De Paltz wordt combinatie cultuur en natuur

31 oktober 2012

SOESTDUINEN ē Al twee jaar een geslaagd theaterfestival, al vele jaren rondleidingen en straks ook de vestiging van Harlekijn Holland BV van Herman van Veen: landgoed De Paltz, tegen de voormalige vliegbasis aan, is niet alleen een nieuw natuurgebied, maar ook een cultuurparadijsje geworden.


Wat Herman van Veen precies gaat doen op het terrein, blijft nog tot januari in nevelen gehuld. Maar het ziet ernaar uit dat Van Veen, die al sinds 1987 in de Soester polder woont, zich ook qua producties steeds meer in de gemeente Soest zal vertonen. Dat doet hij al met zijn galerij aan de Kerkstraat, op De Paltz heeft hij meer mogelijkheden om muziek, theater en andere clownerieŽn die Nederland van hem kent, te presenteren.

Het terrein is en blijft in eigendom bij het Utrechts Landschap. Dat heeft inmiddels het Koetshuys uit 1870, waar de laatste eigenaar Egbertus Raatjes woonde, in erfpacht uitgegeven aan een particulier. In 'goed overleg' met Van Veen wordt gesproken waar de theatermaker zijn activiteiten kan ontplooien. Het is dus niet de bedoeling dat Van Veen eigenaar wordt van een van de gebouwen of een terreindeel. Op dit moment staan het landhuis uit 1867 en het Herdershuys, dat Raatjes nieuw heeft laten bouwen als gastenverblijf, nog leeg. Het reizende carillon van Raatjes, een enorme vrachtwagen met een klokkenspel, staat inmiddels niet meer op het terrein in een carport.
Het Utrechts Landschap wilde de wens van Raatjes om het carillon daar te houden, niet inwilligen. Het carillon staat nu ergens in Amersfoort gestald.


NAZATEN


Landgoed De Paltz was tot 1867 eigendom van Andries de Wilde, de voormalige Indonesische plantageeigenaar die rond Baarn en Soest grootschalig bossen liet aanleggen.De nieuwe koper Ram liet er een park van maken. Ram verkocht het weer aan jonkheer Rutgers van Rozenburg en zijn nazaten verkochten het weer door aan houthandelaar Krol. Die graafde een hoop zand weg voor de aanleg van wegen, vandaar dat de grote diepe kuil naast het oude verwaarloosde landhuis "het gat van Krol"wordt genoemd.

Van Veen manifesteert zich al jaren in Soest. Zo gaf hij een kerstconcert in de Oude Kerk, trad hij op in openluchttheater Cabrio, stelde hij zijn schaapskooi open voor het jongerentheater Soestvrijstaal en trad hij op tijdens de Gildefeesten. Vorig jaar verkocht hij rekwisieten in Soest.