AD/UN
Ingmar Griffioen

#beste van utrecht POPSONGS

"Opzij" eigenlijk een kinderliedje

29 maart 2012

UTRECHT • AD Utrechts Nieuwsblad duikt in de Utrechtse muziekgeschiedenis en stelt een interactieve top 10 van de beste popsongs samen. Vandaag het tijdloze nummer 'Opzij' van Herman van Veen.
Reageer op Twitter of per mail!


Wat maakt 'Opzij, opzij, opzij. Maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast, tot zo'n onvergetelijk lied? Alleskunner Herman van Veen (14 maart 1945) schreef het nummer Opzij voor de Duitse kinderserie Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen dat de Bayerische Rundfunk in 1977 uitzond. De serie werd in het Duits opgenomen en later toen de KRO het uitzond in het Nederlands nagesynchroniseerd. De serie De wonderlijke avonturen van Herman van Veen zit boordevol vreemde fantasiefiguren, zoals Robot Hermandix (rol Herman van Veen), professor Von Klabasky, Erik in de Kast en Piet Punk. Herman woont met zijn vrouw en zijn vrienden in een molen die kan vliegen en vol hangt met toverschilderijen. Allerlei avonturen liggen in het verschiet.
Van de liedjes uit de serie werd Opzij de bekendste.

Opzij is een liedje uit een kinderserie, maar al snel stond het model voor de tijdgeest, waarin mensen het steeds drukker kregen en minder tijd hadden voor elkaar. Als aan vrienden of kennissen gevraagd werd hoe het met ze ging, zeiden ze: 'Ik heb het druk'. Toen de 60-jarige Van Veen in 2005 veertig jaar in het vak zat, kreeg hij een hommage in Tivoli. Melalband Orphanage had de eer ()pzij onder handen te nemen, het was de laatste opname van de band. 'Grunter' George Oosthoek vond het een mooie uitdaging om Opzij „in een lekker metal-jasje te steken. Ook, omdat ik nooit in het Nederlands zing. Als je naar Opzij luistert, krijg je al het gevoel dat je je moet haasten. ,jc voelt gewoon waar het nummer over gaat. Toen het nummer uitkwam, eind jaren zeventig, was ik 8 jaar. Het is me altijd bijgebleven."


@ Een plaat die natuurlijk niet mag ontbreken is 'Vang me' van Cherry. Bart Smulders, Vianen

@ Wat ik nog mis op de lijst van beste Utrechtse popsongs is: Don Mercedes (Rob van Bommel) met zijn megahit 'Rocky' uit 1976. Marjan Mulder (goede kennis van Rob)

@ Vergeet de grootste Utrechtse band niet: Kadanz (1982 -1998). Met klassiekers als'In het donker zien ze je niet', 'Dagen dat ik je vergeet' en 'De wind'. Ruud Ditewig

@ Volgens mij is de onbetwiste nummer 1: Herman Berkien met 'Utereg me stadsie'. Ton Hee- sen, Nieuwegein.

# Frederik Bots @Referendaris Plebs - Ik wist niet dat je kwaad werd (Ging laatst met Kees en Bart/naar de automarkt/met de wagen van Sjaan.

# André van Schie @andrevan- schie Jaap Fischer'De bal'

# Vinexvrouwtje (cflVinexvrouw- tje Ik zal wel een aparte smaak hebben maar ik vind 'Lenie uit de Takkestraat' een geweldig Utrechts nummer.

#anne blussé [cüannelabS (SVinexvrouwtje dat zou ook mijn inzending zijn: hands up for Lenie!!!

# Utrecht @Utrecht_city KADANZ - 'In het donker'.Top Tien:

1.Herman van Veen - Opzij (1991)
2.Het Goede Doel - België (1982)
3.Klein Orkest - Over De Muur (1984)
4.Spinvis - Voor Ik Vergeet (2002)
5.Urban Dance Squad - Deeper Shade Of Soul (1989)
6.Herman Berkien - Utereg Me Stadsie (Boven Op De Dom)
7.Daryll-Ann - Summerdaze (1996)
8.Robert Long - Jezus Redt (1974) 9.C-Mon & Kypski - Make My Day ft. Pete Philly (2007)
10.Kyteman - Sorry (Tivoli) (2009)


Reageren?
Mail @ naar
un.brieven@ad.nl of zend een tweet # met hashtag #bestevanutrecht