AD/Utrechts Nieuwsblad
INGMAR GRIFFIOEN

Wat zijn de beste Utrechtse Popklassiekers?

Goede Doel en verder?

23 maart 2012

UTRECHT • Is 'Vriendschap' van Het Goede Doel een onbetwist hoogtepunt in de canon van de Utrechtse muziek of een standaardliedje en daarmee 'één grote desillusie', zoals publicist Nico Dijkshoorn beweert? Naar aanleiding van het relletje tussen Henk Westbroek en Nico Dijkshoorn over diens Boekenweekessay, zoekt AD Utrechts Nieuwsblad de beste Utrechtse popsongs.


„Een onzinverhaal," zo typeert pop consulent Hans de Vries de redenering van Dijkshoorn. „De beste popclassics zijn simpel en zo bezien is Vriendschap een classic."
Maar is het ook het beste nummer van Het Goede Doel? „Ik vind Vriendschap als nummer mooier, maar België is een Arbeidsvitaminekraker en hoort dus in de top tien."
De Vries breekt een lans voor een solonummer van Westbroek: Zelfs Je Naam Is Mooi. „Als ik één nummer zo uit de lucht moet noemen, - dan is Over De Muur van Klein Orkest toch wel het beste. Daar kan geen nummer van Het Goede Doel aan tippen."

De speurtocht naar een Utrechtse top tien leidt tot veel oud materiaal. Zijn er geen nieuwe Utrechtse klassiekers? „Nee, daar wordt het wel weer eens tijd voor. Maar dat is tegenwoordig niet zo makkelijk meer, omdat de radio nu minder toonaangevend is. Dus zal een classic niet zo snel meer doorbreken," legt De Vries uit. „Fedde le Grand heeft wel een groot verkoopsucces met Put Your Hands Up For Detroit, maar geen Nederlandse hit."


URBAN DANCE SQUAD


Lastig is ook wat nu Utrechts is: Racoon was bij de eerste doorbraak deels Utrechts, maar is eigenlijk Zeeuws. Roosbeef komt uit Gelderland, maar woont inmiddels in Utrecht. En herbergde Urban Dance Squad (UDS, die als enige Utrechtse band in Amerika en Engeland succes had en Red Hot Chili Peppers inspireerde) niet meerdere Amsterdammers? De legendarische Squad brak door tijdens een jamsessie op een festival in Muziekcentrum Vredenburg. De band ontstond en oefende in het even legendarische podium De Vrije Vloer aan het Paar denveld en is daarmee Utrechts.

De Vries: „In de canon van de Utrechtse popmuziek is het lastig om Spinvis, Kyteman of UDS te negeren, maar échte radiokrakers hebben ze niet gemaakt. Terwijl een Klein Orkest als act veel minder van betekenis was, maar met Over De Muur wel echt dé absolute Nederlandse klassieker gemaakt heeft. Braak vind ik ook zo'n toonaangevende act, maar de liedjes op zich zijn geen classics." Sorry van Kyteman is „voor Utrecht wel legendarisch als act, maar deze instrumen tal is geen popclassic."

Kortom: een top tien destilleren van songs uit grofweg vijftig jaar Utrechtse pophistorie is zo eenvoudig nog niet. AD Utrechts Nieuwsblad peilde dus ook de meningen op Facebook en Twitter. Zo mocht volgens De Vries en vele anderen Herman Berkien niet ontbreken met zijn bewerking van Rijk de Gooyers Als Ik Boven Op De Dom Kom. Ook onmisbaar in de Utrechtse historie is Robert Long, die eerst met Unit Gloria (Our Father) en later solo de hits aaneenreeg. ,Jezus Redt is een klassieker door de inhoud, zeker in 74"
Veel geroemd wordt ook Daryll Ann, de alternatieve rockband waarvoor Excelsior Recordings werd opgericht.


Top tien

UTRECHT • Op basis van de kennis van popconsulent bij Zimihc Hans de Vries en hulp van deskundigen op Facebook en Twitter is deze top tien van Utrechtse popsongs samengesteld:

- Herman van Veen - Opzij (1991);
- Het Goede Doel-België (1982);
- Spinvis - Voor Ik Vergeet (2002);
- Urban Dance Squad - Deeper Shade Of Soul (1989);
- Herman Berkien - Utereg Me Stadsie (Boven Op De Dom);
- Daryll-Ann - Summerdaze (1996);
- Robert Long - Jezus Redt (1974);
- C-Mon & Kypski - Make My Day ft. Pete Philly (2007);
- Gem - Good To Know You (2010);
- Kyteman - Sorry (live in Tivoli) (2009). [
Reservelijst

UTRECHT • Reservelijst van Utrechtse popsongs:

- The Easy Aloha's - Aloha (1996);
- Fedde Ie Grand - Put Your Hands Up For Detroit (2006);
- Henk Westbroek - Zelfs Je Naam Is Mooi (1998);
- Jeunes Turcs - Do Be Di (1994);
- Quazar - Last Train To Paradise (1992);
- The Jets -1 Was So Glad (1966);
- Nancy Works On Payday - Legendary Liar (1992);
- Unit Gloria - Our Father (1970);
- Braak - De stem van het volk (1980);
- The Nixe - Have A Nice Day (1981);
- Ome Cor's Showduo - Salaam Lombok (1998);
- 2 Brothers On The 4th Floor - Dreams (1994);
- Solo - Come Back To Me (2006);
- The Nixe - Have A Nice Day (1981);
- The.Yearlings - Here Nowadays (2004);
-The Gasoline Brothers - Sleeping Pills & Asteroids (2005).