Nu.nl

Herman van Veen – Vandaag

22 maart 2012

"Ben al ver op weg van de wieg naar de kist en wat ik bijleer, lijkt steeds meer op wat ik al wist", zingt Herman van Veen op In Onze Straat. De wieg en de kist die de inmiddels 67-jarige Van Veen bezingt, zijn de twee centrale thema’s op Vandaag.


In het cd-boekje wordt de indrukwekkende carričre van Van Veen opgesomd; de "175 cd’s, 21 dvd’s, een zeventigtal boeken en scenario’s voor speelfilms" worden haast tussen neus en lippen opgenoemd in het omvangrijke curriculum vitae van de uit Utrecht afkomstige alleskunner en geestelijk vader van Alfred Jodocus Kwak.
Voor zijn liedjesalbum Vandaag schreef Van Veen zelf het merendeel van de muziek en teksten. Op twee liedjes werd hij bijgestaan door Marnix Dorrestijn en hij leende het literaire talent van Willem Wilmink en Remco Campert voor weer een aantal andere nummers. Ook Van Veens eigen verzen zijn prachtige kleine dichtwerkjes.
Hij vertolkt de liedteksten zoals alleen hij dat kan, met zijn markante verhalende stem; soms gezongen, soms half gesproken. De muzikale invulling van de liedjes laat zich moeilijk categoriseren, maar smeedt elementen uit popmuziek, kleinkunst, volksmuziek en klassiek feilloos samen tot een eigenzinnig en smaakvol brouwsel.

Ernstig

Hoewel er in sommige liedjes enige ruimte is voor jolijt (met name Dabadibab), is Vandaag toch bovenal een ernstige plaat. Van Veen zingt onder meer over ouder worden (In Onze Straat, Vandaag), dementie (Stil De Tijd), de dood van zijn ouders (Moeders, Morgen Is Het Over) en afscheid in het algemeen (Adieu, Winterlied).

Van Veen brengt eveneens enkele ontroerende liedjes over kinderen, waaronder Lucas en Nooit Stout (waarin hij seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk aanhaalt). Door paden te betreden die veel muzikanten en tekstschrijver liever weren, toont Herman van Veen wederom aan een waar kunstenaar te zijn.