AD / UN
Peter Bekkering

Monument voor kinderhulp

13 november 2012

IJSSELSTEIN ē In Sovata in RoemeniŽ is het monument voor het onbekende kind onthuld door burgemeester Peter Ferenc en de Nederlandse ambassadeur in RoemeniŽ, Matthijs van Bonzel. In Sovata bevinden zich ook de projecten waarvoor de Stichting Roemeense Kinderhulp uit IJsselstein zich inzet. Het monument, waarin 35 menshoge stenen uit verschillende delen van de wereld samenkomen in een levens cirkel, is een initiatief van Roses for Children/Stichting Roos. Zij maakt zich, als onderdeel van de Herman van Veen Foundation, sterk voor het recht van het kind op gelijkheid, zonder onderscheid van ras, geloof of nationaliteit en voor het recht van het kind op begrip en liefde van zijn ouders en zijn omgeving.


DOELSTELLINGEN


Het werk van de Stichting Roemeense Kinderhulp in Sovata sluit aan bij de doelstellingen van Stichting Roos. Daarom is gekozen voor een monument in Sovata, in TranssylvaniŽ. Aansluitend aan de onthulling bezochten de Nederlandse ambassadeur en de burgemeester van Sovata projecten van de Stichting Roemeense Kinderhulp: een kinderopvang project, een nieuwe sportzaal bij een school en het familiekindertehuis Tinkerbell. ĄIk vond het een bijzondere dag," zei Van Bonzel. Hij was onder de indruk van het werk van de stichting. Vooral bij het familiekindertehuis nam hij ruim de tijd om alles te bezichtigen en zich te mformeren. ĄWat ik bijzonder vond, is dat het hier vooral gaat om het gezin en dat heb ik nog niet eerder gezien. De kinderen leren zo om op te groeien in een gezin en dat is belangrijk voor de toekomst van het kind"

Voorzitter Edwin Mentink van de, Stichting Roemeense Kinderhulp was verheugd over het enthousiasme van de ambassadeur en zijn vrouw. Met de onthulling van het monument is Sovata opgenomen in het Internationaal monument voor het Onbekende Kind.