NOS.nl

Duitsers eren Herman van Veen

13 feb 2012

Herman van Veen is door de Duitse stad Bodenwerder onderscheiden met de Münchhausenprijs. Volgens de jury krijgt de zanger, cabaretier en acteur de prijs omdat hij in de traditie staat van de Baron von Münchhausen.


De prijs is vernoemd naar de Baron von Münchhausen, die in 1720 in Bodenwerder werd geboren. Hij werd bekend vanwege zijn sterke verhalen uit de tijd dat hij in het Russische leger diende. Die verhalen waren grotendeels verzonnen.


Verbeelding

De jury roemt het vermogen van Van Veen om zijn "eigenzinnige indrukken en humoristische obeservaties te vertalen naar scherpzinnige en vermakelijke verhalen". Zijn muziek en teksten raken altijd recht in het hart en inspireren de verbeelding, vervolgt het juryrapport.
Herman van Veen heeft veel in Duitsland gewerkt. In 1999 kreeg hij een hoge Duitse onderscheiding voor zijn bijzondere bijdrage aan de betrekkingen tussen Duitsland en Nederland.


Rudi Carrell

De Münchhausenprijs, waaraan een geldbedrag van 2500 euro is verbonden, wordt op 5 mei uitgereikt. Onder de eerdere prijswinnaars was ook Rudi Carrell. Hij won de prijs in 2005.