AD/UN
Noortje Beumer

Achter de Dom troostbiedend stukje stad

10 feb 2012

HET UTRECHT VAN... Joris Linssen


Achter de Dom troostbiedend stukje stad


Elke week vraagt Stadsleven Utrechters naar hun favorieten. Deze week de Utrechtse presentator, zanger en entertainer Joris Linssen (46).


Favoriete plek

„Op een zondagochtend, na het overlijden van mijn schoonmoeder van wie ik erg veel hield, werd ik overvallen door verdriet. Ik ga op dat soort momenten fietsen. Met de ziel onder m'n arm netste ik door de stad - het was een mooie herfstdag - en belandde ik op Achter de Dom, bij het Pausdam. Ik zag op dat moment helemaal voor me dat in de 11-de eeuw één of ander dienstmeisje daar ook ooit verdrietig heeft rondgelopen. Met dat beeld troostte ik toen mijzelf. Ik zag die plek opeens als een troostbiedend stukje Utrecht. Toen ik thuis kwam heb ik daar ook meteen een liedje over geschreven."


Irritant aan Utrecht

„Dingen die ik storend vind, vergeet ik gelijk. Ik verspil mijn energie daar niet aan. Wat ik wel erg vind, is dat ik 20 jaar in die puinhoop van het stationsgebied moet leven. Het is op zich rampzalig dat je door die troep van die bouwput heen moet. Het is heel jammer, want vanaf mijn huis in Nieuw Engeland, tot aan de Dom is het één grote verbouwing. Ik moet dan iets van tien minuten mijn ogen dicht doen en hard doortrappen."


Als ik de baas zou zijn

„Dan zou ik zorgen voor meer leuke cafés in Lombok. Ik zou bijvoorbeeld in de oude moskee, het badhuis, een mooi grand café opzetten. Er zijn nog te weinig leuke, gekke cafés in deze wijk. Zoiets als De Bazar in Rotterdam. Een soort multicultureel centrum. Geen grote keten, daar heb ik een hekel aan."


Favoriete restaurant

„C'est Ca. Zij serveren altijd een vijfgangenmenu waarbij je verrast wordt. Je proeft dat ze de gerechten met liefde maken. De bediening daar is ook ontzettend goed. Je ziet dat de mensen met trots de gerechten komen brengen. Vol passie. En het is natuurlijk altijd leuk dat je van tevoren niet weet wat je gaat eten."


Favoriete Utrechter

„Toen ik klein was, was ik erg onder de indruk van Herman van Veen. Hij zong heel mooie teksten. Dat raakte mij als kind al. Toen ik iets van 9 jaar oud was, zag ik hem in de Schouwburg in Eindhoven staan en het leek wel alsof ik een film voor me zag. Zo beeldend. Liefde van later vond ik bijvoorbeeld heel mooi. Herman heeft mij als kind dan ook erg beïnvloed."(Noortje Beumer)