12 april 1984 staat in het Utrechts Nieuwsblad

Duitsers zijn dol op Herman van Veen


HAMBURG
"Het gaat schitterend, ongelofelijk". De entertainer Herman van Veen zit al een kleine drie maanden in West-Duitsland. Zijn aanwezigheid lijkt een rage op te leveren. Het zit overal bomvol. In theaters, sporthallen, klassieke schouwburgen, ze staan rijen dik om binnen te komen in zijn voorstelling, soms met 2000 tegelijk. Ook de staanplaatsen vliegen weg, zowel in grote steden als Hannover en Hamburg, als in kleinere plaatsen waar Van Veen nog niet eerder optrad.

VINGER

Herman is gelukkig op de emotionele manier die bij hem hoort. Gelukkig en doodmoe. Zijn vrouw Marlous zegt dat je maar met een vinger tegen hem aan hoeft te duwen of hij valt om. Maar Herman van Veen stapt vliegtuigen in en uit en speelt Duitsland stuk met de band van Erik van der Wurf. Hij krijgt, fraaie kritieken, onder meer van het geduchte Die Welt. De toegiften nemen soms een half uur in beslag. Men kan niet genoeg van hem krijgen. Hij is wat je noemt terug van weggeweest, na ruim twee jaar. De belangstelling is zo groot dat een nieuwe Duitse tournee is geboekt van 20 september tot half december.
Hoe wisselvallig het kan lopen heeft Herman van Veen in ons land ervaren. De Nederlandse tournee l982-1983 trok overal volle huizen, maar toen hij in de nazomer van '83 terugging naar Theater Carre in Amsterdam en het Haagse Congresgebouw liep het opeens niet meer. Een sluitende verklaring daarvoor is moeilijk te vinden. Misschien dat zijn zo vaak als 'mislukt' beschreven serie op Broadway de oorzaak was. Mogelijk, dat Herman van Veen opeens wat prekerig werd, toch te veel ging uitleggen van de dingen die hij in zijn show overduidelijk en prima zei.

FRANSE TOER

Het buitenland blijft trekken. Afgelopen herfst speelde Herman van Veen voor het eerst in Parijs een internationaal programma met een aantal nummers in de Franse taal. Het Palais des Glaces ontving hem zeer welwillend. Hij trok de aandacht van belangrijke Franse kranten en mag ook daar terugkomen. Van 2 tot en met 12 mei staat hij opnieuw twee weken in dat theater in Parijs. Op 25 april is Herman van Veen gast bij Joachim Fuchsberger in Munchen die de beste praatshow maakt op de Duitse televisie en uitsluitend nationale en internationale grootheden ontvangt. Het programma met Herman wordt ergens in mei uitgezonden.
Hij doet ook nog een concert in het Oostenrijkse Graz en rekent verder andermaal op een trip naar de Verenigde Staten. Niet direct met, een eigen serie shows zoals die veelbesproken twee weken in New York in december 1982, maar voor een eenmalig optreden. Overigens wel iets van betekenis: het grote liefdadigheidsgala voor Unicef in een van de beroemdste theaters van de wereld, Carnegie Hall. Dat concert staat gepland op 2 juni, maar Herman van Veen weet uit ervaring dat je in Amerika van niets zeker bent zolang je er niet staat.

OP PLANK

Het plan van een Amerikaanse tournee langs de universiteiten of een nieuwe reeks op Broadway ligt nog steeds op de plank tot er een grote producer toehapt. Inmiddels heeft Van Veen een scenario klaar voor een nieuwe Nederlandse film. Het wachten is op goedkeuring van het produktiefonds. De werktitel: 'Voor altijd'. Misschien heeft hij hiermee meer geluk dan met zijn filmidee voor 'Schakels' van Heyermans. Zelfs de bezetting en de locaties waren al rond, toen het met de financien toch nog afknapte.terug naar de index