De Gooi- en Eemlander
Hans van Keken

Soester artiest laat landhuis verbouwen als eerbetoon aan 'kind'

Plan Herman van Veen voor De Paltz

2 november 2012

SOEST - Soester artiest Herman van Veen heeft grote plannen voor landgoed De Paltz. Het landhuis daar laat hij verbouwen. Hij zou het plan hebben er een eigentijds soort museum voor het kind van te maken.


Van Veen (67) is zeer gecharmeerd van het landgoed, voorheen eigendom van Soester ondernemer Raatjes en sinds ruim een jaar beheerd door het Utrechts Landschap. In zijn eigen woonplaats Soest zijn mensen op zijn verzoek al druk bezig om vrijwilligers te werven voor het project, dat voor Van Veen een lang gekoesterde wens in vervulling laat gaan.

De Soester laat via zijn management weten dat hij nog niet naar buiten wil treden met zijn plan. In januari komt er een 'persmoment' voor alle media, zo meldt een woordvoerster. Wel bevestigt ze dat Harlekijn Holland, zijn produktiehuis, sinds kort al op De Paltz gevestigd is. „We zijn verhuisd van de Kerkstraat, waar we in de 'oude bakkerij' in de Kerke- buurt zaten, naar het landgoed in Soestduinen", klinkt het.

Van Veen heeft al langer goede (culturele) contacten in zijn eigen woonplaats. Zo trad hij vorig jaar tijdens de Gildefeesten op in de grote tent, met een aangepaste show.
Met het landhuis zou de Soester van plan zijn om daarin op verschillende manieren 'het kind' centraal te stellen.

Herman van Veen zet zich al een groot deel van zijn leven in voor het kind, dat voor hem staat voor de kracht van klein en kwetsbaarheid. Hij is onder meer ambassadeur voor Unicef. Ook is hij initiatiefnemer ge- weest van enkele stichtingen die zich inzetten voor de rechten van het kind, zoals Colombine, stichting Alfred Jodocus Kwak en de Herman van Veen Foun- dation. Ook heeft hij enkele kleine projecten in ontwikkelingslanden.