Wil Grisnigt schreef op 12 januari 1981 in de Twentse Courant

Herman van Veen ,pakt' jong en oudAlmelo
Herman van Veen zegt op de bij het programma geleverde single: "Humor is altijd een vorm van nervositeit, er wordt zelden gelachen om niemand. De mensen lachen het hardst als ze hun eigen situatie herkennen". Dan moeten erg veel mensen zichzelf herkend hebben zaterdagavond in het Cultureel Centrum De Hagen in Almelo. Want er werd heel wat gelachen! Maar dat niet alleen: verbazend knap maakt Herman van Veen keer op keer de overgang van komisch naar doodernstig. Waarschijnlijk juist daarom wordt hij door het publiek dat zijn shows bezoekt telkens weer op handen gedragen.

Sommige mensen zijn af en toe geshockeerd, maar over het algemeen weten de liefhebbers van zijn shows de soms ogenschijnlijk schokkende handelingen in de juiste context te plaatsen. Zoals hij zelf zegt: "Het gaat niet meer met begonia's". De oorspronkelijk voor zowel kinderen als volwassenen bedoelde show "Onder Water" is na de vele negatieve kritieken gesplitst in een apart avond- en middagprogramma. Het resultaat is een grandioze, soms haast adembenemende avondvoorstelling, en daarnaast een voor kinderen "machtig mooi", "hartstikke leuk" middagprogramma.
De avondvoorstelling bestond uit een mengeling van bekend werk, dat door het publiek steeds met spontaan applaus werd begroet, en op volwassenen afgestemde delen van "Onder Water". Beklemmend, ontroerend en dan toch weer ontspannend. Dat is de kracht van Herman van Veen. Steeds weet hij de mensen te raken, in felle aanklachten tegen de paus, God, maatschappelijke misstanden, maar ook in een ontroerende scène als "Gaas", waar hij de afgrijselijke spanning en angst van een opgesloten mens uitbeeldt. Nu eens als alternatieve lifter, die met z'n steenkoolengels afwisselend komisch, kritisch. ontroerend, soms shockerend, maar vooral menselijk is; dan weer als de eenzame jongen Kees. Maar altijd inspelend op het publiek, voortdurend de door hem zelf op gebouwde spanning brekend met een grap, iedereen erbij betrekkend en uitermate boeiend.
De mensen moesten dan ook na een eindeloos durende ovatie en diverse toegiften, door Herman van Veen, inmiddels al gekleed in badjas, de zaal uitgestuurd worden! Natuurlijk mag de voortreffelijke muzikale begeleiding van Harry Sacksioni, gitaar en Erik van der Wurff, piano niet onvermeld blijven.

Haring

Veel meer naar het "Onder Waterverhaal" over Jan, een nieuwe Hollandse haring, Lispel de Kwal, neef Bart, die een eerdere vangst overleefd heeft, Kapitein Stoppel, prof. Paljas Winter van Ondernul en achterneef Walvis, was zondag de middagvoorstelling. Met medewerking van het Harlekijn Danstheater o.l.v. Cees Brandt en begeleid door Erik van der Wurff.
Ruim driehonderd kinderen waren met hun ouders naar De Hagen gekomen.
Ze werden volledig geboeid door Herman van Veen, die samen met het ballet, het verhaal speelde van een paar haringen die van Haringslag, via de Golf van Biskwie, de Straat van Gebral en de Grootste Plas, naar het andere eind van de wereld zwemmen om daar achterneef Walvis, die met Prof. Paljas druk bezig is schotsen te schuiven, te vragen om de haven af te komen sluiten, zodat de haringvloot er niet meer door kan. Steeds weer werden de kinderen door Herman van Veen bij het spel betrokken. De ene keer door ze van alles te vragen, dan weer door ze zo hard als ze konden te laten schreeuwen, waarbij de aanwezige vaders en moeders zich af en toe best wat ongemakkelijk voelden. Herman: "Als je me niet begrijpt, vraag je het vanavond onder het eten maar gezellig aan je ouders. Ik weet zeker dat je dan geen antwoord krijgt!" Groot was ook het plezier toen hij bekende, verliefd te zijn en aan zijn meisje vroeg of ze met hem wilde "sexen". Aan het eind van de voorstelling mochten alle kinderen op het podium komen en meezingen, waarbij zich een Almelo's natuurtalent openbaarde: een ongeveer vierjarig jongetje zong feilloos het aangeleerde refrein, waarop Herman hem de microfoon in de hand duwde, zelf met de kinderen een tocht door het gebouw maakte, terwijl het jongetje het overige publiek vermaakte met zijn zangtalent. Een onvergetelijke middag, in de eerste plaats voor de kinderen, maar beslist ook voor de meegekomen ouders...Wil Grisnigt