de Stentor
Marion Groenewoud

Levenslust en levensles bij Ali B

27 okt 2011

ZWOLLE- Hij verwelkomt zijn publiek persoonlijk. Ongedwongen zit Ali B op de rand van het podium in een goed gevulde Odeonzaal.


Dankzij snelle dialoogjes vernemen we dat de jeugdige bezoeker met vijf langharige schoonheden, een piepjonge leraar Culturele en Kunstzinnig Vorming is die zijn uitgelaten leerlingen in toom moet houden.

Of Ali B ook weet dat Herman van Veen zojuist een plekje zocht in het Zwolse theater, blijft de vraag. Tijdens een aflevering van DWDD trof de rapper annex tv-presentator de Nederlandse kleinkunstgod persoonlijk aan tafel. "Als hij zingt, dan raak ik in hypnose" prees Ali B de theaterveteraan.
Zijn theaterpubliek is opvallend gemengd. Moeders met zonen, jong en oud. We mogen alle vragen stellen want Ali Bouali geeft een soort persconferentie waarbij de Nederlandse Marokkaan de regie strak in handen houdt. Het zijn geen originele of scherpe kwesties die aan de orde komen.
Ali B wat denk je van je toekomst? Ali B wat vond je de mooiste momenten uit Ali B op Volle Toeren? Ali B ga je nog eens Rap Around the World maken? Ondanks de oppervlakkige vragen improviseert de rasperformer soepel zijn levensverhaal bij elkaar. We krijgen het beeld van een 30-jarige levenslustige jongen die als 'kutmarokkaantje' begon maar dankzij een sterke moeder en eigen discipline op het goede pad belandde.
Als een getrainde stand-up comedian bespeelt hij het publiek met woorden. De muziek en raps zijn helaas ondergeschikt. Ali B praatzingt niet voor niets dat hij een vreemde eend is in de rapscene. Natuurlijk ontbreekt de levensles niet bij deze jonge opgewekte predikant. De positieve benadering heeft hem gered. Laat je niet wegzetten door de Nederlandse afzeikcultuur, leert hij ons. Dat moet Herman van Veen ook aanspreken.

Wat vond hij van de show? "Enig", antwoordt de zanger vergenoegd na afloop. "Ali B is waarachtig. Niets is bedacht."