Herman van Veen in de Pers

theaterparadijs
Mirjam Christenhuis

Interview Eva Schuurman en Max Douw

23 april 2011

Tijdens de perspresentatie van het nieuwe muziekavontuur van Alfred Jodocus Kwak: Vader sprak Theaterparadijs met Eva Schuurman en Max Douw.


Eva Schuurman, in 2003 de winnares van de Wim Sonneveldprijs, is in deze voorstelling verantwoordelijk voor de liedteksten. Eva is een fan van het eerste uur van Alfred Jodocus Kwak. Al toen hij nog werd vormgegeven door Annet Kossen, volgde ze hem. Max Douw is kleinkunstenaar en ‘is’ sinds een aantal jaar Alfred Jodocus Kwak. In dit nieuwe muziekavontuur geeft hij opnieuw gestalte aan het vrolijke onbevangen weeseendje.


Eva Schuurman


“Het weeseendje met zijn goede inborst sprak mij direct aan. Pas later kwam ik erachter dat de vader van Alfred Herman van Veen was.
Door een gelukkig toeval heb ik les gekregen van Herman. Op een dag, na de les, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of hij het eerste prentenboek van Alfred wilde signeren. Zo kwamen we aan de praat over Alfred, aldus Eva.

Na dit eerste contact zijn wij gaan samenwerken, ik heb verschillende teksten voor Herman geschreven en ook diverse optredens geregisseerd. Dat ik liedjes voor de verschillende voorstellingen over Alfred heb geschreven is zo gegroeid. In dit nieuwste project speelt Winnie, de vrouw van Alfred een grote rol. Herman vond dat zeker deze rol door een vrouw geschreven moest worden. Dat ik ook, net zoals Winnie in dit verhaal, moeder ben, is een mooie bijkomstigheid.

De liedjes voor dit muziekavontuur hebben eigenlijk zichzelf geschreven. Ik heb het script gelezen, waarin de titels van de liedjes dik gedrukt waren.
De teksten van de liedjes ‘borrelden’ vanzelf omhoog. Herman heeft zijn goedkeuring over de teksten uitgesproken en het is erg fijn om zo’n groot vertouwen van een kunstenaar te krijgen. Nu maar hopen dat iedereen net zo van de voorstelling geniet als ik.”


Max Douw


“In het begin was het best eng,” vertelt Max. “Alfred hoort toch heel erg bij Herman van Veen, maar sinds ik de eerste theatervoorstelling van het verhaal van Alfred heb gezien, houd ik van dat kleine eendje. Het was een droom die uitkwam: Het moment waarop ik door Herman werd gevraagd om Alfred te zijn. Want je bent Alfred, je speelt hem niet. Er was een aanvraag van een orkest dat graag het verhaal van Alfred Jodocus Kwak wilde vertellen. Herman van Veen had verplichtingen in Duitsland en kon niet zelf aan de aanvraag voldoen, omdat hij wel graag wilde dat het verhaal met het orkest vertelt zou worden, heeft hij mij toen gevraagd om Alfred te zijn.

Ik stemde toe op de voorwaarde dat ik eerst een ‘eigen’ verhaal met Alfred mocht maken. Deze voorstelling is toen eenmalig opgevoerd in Friesland. Na deze succesvolle voorstelling had ik er het volste vertrouwen in dat ik Alfred ben. De uitvoering met het orkest was erg mooi om te doen

En nu is er een nieuw avontuur met Alfred. Ik zie er erg naar uit om ook dit verhaal door veel kinderen en hun ouders/begeleiders te laten beleven. Ik hoop nog vele jaren Alfred te zijn.”