www.theaterparadijs.nl
Mirjam Christenhuis

Een nieuw muziekavontuur van Alfred Jodocus Kwak: Vader

20 april 2011

Dinsdag 19 april presenteerde Harlekijn Holland in het DeLaMar Theater in Amsterdam een nieuw muziekavontuur van Alfred Jodocus Kwak: Alfred J. Kwak ‘Vader’


De rode foyer van het theater is gevuld met kinderen, creatives, cast, pers en de schepper van Alfred: Herman van Veen. Herman opent de middag door over het allereerste begin van Alfred, ruim 35 jaar geleden, te vertellen. Hij begint met de eerste zin van het verhaal: ‘Omdat zijn vader en zijn moeder, zijn broertjes en zijn zusjes door een grote vrachtauto waren doodgereden, woonde Alfred Jodocus Kwak al heel lang in zijn uppie langs de brede vaart in het riet van Groot Waterland’. Gelukkig groeit Alfred op bij Henk de Mol die hem opvoedt alsof het zijn eigen zoon is, maar Alfred heeft in zijn klas een jongen, Dolf de Kraai, die niet zo aardig is. En op dit figuur is het nieuwe verhaal Vader gebaseerd'.


Alfred Jodocus Kwak


Herman vertelt dat er in alle verhalen van Alfred een ‘grote mensen thema’ zit: AIDS, apartheid en zoals in de laatste theatervoorstelling, kinderrechten: afspraak is afspraak. Herman is ervan overtuigd dat, als alle landen de rechten van het kind daadwerkelijk respecteren, er echt een andere wereld ontstaat. Met de laatste voorstelling is het gelukt om de kinderrechten in veel landen weer op de politieke agenda te krijgen. Herman wil kinderen niet afschrikken met de genoemde thema’s, maar juist motiveren om na te denken over een ‘andere’ wereld.

Over Alfred zijn inmiddels meer dan 52 verhalen gemaakt die in verschillende vormen zijn uitgegeven. Er is een zeer succesvolle tekenfilmserie, maar ook de stripboeken hebben de weg naar veel kinderen gevonden. In de loop der jaren is Alfred door verschillende personen vorm gegeven. Bij de laatste bundeling van de verhalen was van Veen ‘klaar’ zoals hij zegt. Maar toen kreeg hij kleinkinderen en voor hen heeft hij toch weer een nieuw verhaal over Alfred geschreven.

Edith Leerkes, de vaste gitariste van Herman van Veen, vertelt dat de eerdere verhalen van Alfred op muziek zijn gezet door onder andere Erik van der Wurff en Nard Reinders. Maar dat bij deze nieuwe verhalen ook nieuwe muziek hoort. Marnix Dorrestein schreef de nieuwe muziek en het Jodocus Collectief voert de muziek uit. De single met vier liedjes uit de voorstelling wordt overhandigd aan de muzikanten van het collectief.

Coen Verboom, uitgever van het nieuwe prentenboek, ‘Vader’ vertelt hoe blij hij is met dit nieuwe ei. Maar dat het ook wel een beetje eng is, zo'n nieuw ei. Wordt het wel voorzichtig behandeld en komen er geen scheurtjes in? Maar met een gerust hart overhandigt hij het eerste exemplaar dan aan de ‘vader’ van Alfred: Herman van Veen.

Herman introduceert Eva Schuurman die de liedteksten voor deze voorstelling heeft geschreven. Hij heeft Eva leren kennen op de toneelschool waar hij les heeft gegeven en had al eerder zeer prettig met haar samen gewerkt. Eva op haar beurt bedankt Herman voor het vertrouwen dat zij heeft gekregen bij het schrijven. ‘Ik kreeg het script en daar stonden dik gedrukt de titels in. Hier schreef ik dan de liedjes over en het was goed.’ Ze vertelt verder dat ze nu zeven boeken heeft om uit te delen, maar dat ze dat eigenlijk liever niet doet. Want zeven boeken is één voor elke dag. Stel je nou eens voor dat je op dinsdag wat anders in het boek leest dan op donderdag. Maar omdat ze toch ook wel heel nieuwsgierig is hoe de kinderen het nieuwe verhaal van Alfred vinden, deelt ze de boeken uit aan de kinderen die hiervoor aanwezig zijn. Ze krijgen hierbij ook nog een lekkere warme sjaal, omdat ze het anders misschien koud krijgen bij het lezen.

Het Jodocus Collectief speelt samen met de cast de liedjes: Waterland is voor de waterlanders. Waarna de ‘ratten’ Link, Milan Sekeris, en Michiel, Mark Haayema, voordoen wat er met de eieren kan gebeuren… Tijdens het lied ‘we zijn zwanger’ maken we kennis met Alfred, Max Douw, en zijn vrouw Winnie, Senna Gourdou. De overige rollen worden vertolkt door Fernand Huard, Professor Paljas van Pinguïn, Gaëtane Bouchez Krab van Kat en Faizah Grootens, Roekoe de Postduif. De stemmen van beroepsschurk en voorzitter van de Nationale Kraaien Partij Dolf de Kraai wordt gekrast door Johnny Kraaijkamp jr, de stem van Krab de Kat door de schrijver en regisseur van dit verhaal, Herman van Veen.

De voorstelling is in verschillende plaatsen te zien en van 14 tot en met 25 juni in het DeLaMar in Amsterdam. Als het een succesvolle productie is komt er in 2012-2013 een tour door Nederland. Herman tekent hierbij aan dat hij zich samen met de burgemeester van Amsterdam hard wil maken dat zo veel mogelijk kinderen deze voorstelling ‘gratis’ mogen zien. Hij denkt hierbij aan minstens 600 kaarten voor kinderen die anders niet de kans krijgen om een voorstelling in het theater te gaan bekijken.