Soester Courant

Van Veen: 'Het blijft fascinerend om in dat eendje te kruipen'
Nieuw boek over Alfred J. Kwak

20 april 2011

De in Soest wonende Herman van Veen heeft gisteren het eerste exemplaar ontvangen van zijn boek: Afred J. Kwak Vader. Tegelijkertijd met het verschijnen van het boek zal het theaterstuk met de gelijknamige titel te zien zijn bij verschillende theaters.


'Alfred heeft de afgelopen jaren regelmatig avonturen-beleefd. In 2003 "Verboden te lachen", in 2004 "Afspraak is afspraak" thema kinderrechten, in 2006 "Ente gut, alles gut" in Linz Oostenrijk, waar we dat open-air uitgevoerd hebben, voor maar liefst 100.000 mensen. Het blijft fascinerend om in dat eendje te kruipen. In het verhaal dat ze in het DeLaMar Theater gaan spelen wordt Alfred vader. Zijn vrouw Winnie heeft zeven eieren gelegd. Maar voordat de eieren zijn uitgebroed verdwijnen ze op raadselachtige wijze uit het nest. Dolf de Kraai, al van jongs af aan Alfred's vijand, blijkt er meer van te weten,' vertelt Herman van Veen over zijn nieuwe boek en het theaterstuk.

Voor velen is Afred J. Kwak een bekend personage. Al jaren maakt de vrolijke eend onderdeel uit van het leven van de theaterman.
'Ik kijk op al die jaren Afred J. Kwak terug als op mijn eigen leven. Alfred heeft heel wat bij elkaar gewaggeld. Er komen na afloop van onze voorstelling regelmatig volwassenen naar me toe die zeggen: "Weet u, ik ben opgegroeid met Alfred Kwak." Dat het zo'n effect op mensen zou kunnen hebben, heb ik me nooit kunnen voorstellen.'
Van Veen: 'Er zijn twee boeken verschenen. 'Het Grote Verhalenboek', dat is een voorleesboek waarin de 52 televisieafleveringen van Alfred zijn gebundeld. Daar ben ik alles bij elkaar zo'n anderhalf jaar mee bezig geweest. Het prentenboek "Alfred J. Kwak - Vader" vertelt wat er met de eieren gebeurt die Winnie en Alfred hebben gekregen. Op dit boek is het verhaal geďnspireerd dat nu ook in het theater is te zien. Ik ben meerdere maanden in de weer geweest. Schrijven voor een boek is volstrekt anders dan schrijven voor het theater.'
De schrijver is erg te spreken over de groep theatermensen die de voorstelling geven. Op 15 juni is in het DeLaMar Theater de premičre.

'Ik kan alleen maar hopen dat heel veel oma's, opa's, vaders, moeders en kinderen, met een glimlach naar buiten komen als ze naar de voorstelling van Alfred zijn geweest. Het is een enthousiaste groep theatermensen, de muziek is van vandaag, het is vrolijk en we mogen spelen in een prachtig theater.'

Als het aan Herman van Veen ligt is een nieuwe animatieserie ook een optie. 'Het hangt van een aantal factoren af. Als het aan mij ligt, komen de eieren van Alfred uit en kan Junior in de zwemvliessporen van zijn vader treden, in hopelijk 3D.' Op de website www.hermanvanveen.com is het boek te bestellen en te zien waar de voorstelling te bekijken is.