Het Parool
MARIKE WOUTERS

Alfred Jodocus Kwak wordt vader

20 april 2011

Cabaretier Herman van Veen (66) maakt zijn populaire eend Alfred Jodocus Kwak vader in een nieuw prentenboek en een voorstelling in het DeLaMar.


MARIKE WOUTERS

Herman van Veen presenteerde gistermiddag zijn nieuwe prentenboek Alfred J. Kwak, Vader. Met zijn productiehuis Harlekijn Holland maakte hij hieromheen een muziektheatervoorstelling.

De spannende verhalen over het gele eendje Alfred Jodocus Kwak zijn inmiddels vaak verteld in boekvorm, op televisie en op toneel. Maar Herman van Veen, creatief brein achter de populaire eend, bedacht een vervolg. De reden voor een nieuw Kwakverhaal: "Kleinkinderen hebben mij zo verrast dat ik dacht: weet je wat, ik schrijf met mijn kleinkinderen mee."

Ook in het spannende vervolg zijn actuele grote mensen problemen verwerkt, zegt Van Veen. Het mooie eendje Winnie, de vrouw van Alfred J. Kwak, heeft zeven eieren gelegd. Deze eieren worden plotseling gestolen door een paar ratten, die werken voor de sluwe vogel Dolf de Kraai. Dolf heeft het restaurant Mak Dolf opgericht en wil daar deze eieren serveren.

Daarbij is Dolf voorzitter van de Nationale Kraaienpartij. Hij wil dat alle trekvogels en andere vogels zonder paspoort het land verlaten. Zijn leus: "Eigen vogels eerst,"

Winnie is ook een trekvogel en moet daarom het land uit. Of haar eieren zullen terugkomen, is de vraag.


Dat het verhaal enigszins verwijst naar het politieke klimaat in Nederland, is wel duidelijk. De 29-jarige Senna Gourdou speelt in het theater de rol van Winnie: "Het is een familieshow met een diepere laag. Maar de voorstelling is verre van belerend, dat doet Herman van Veen ontzettend knap." Verder is kleinkunstenaar Max Douw Alfred. Hij speelde de eend al in de vorige Alfred J. Kwak-voorstelling met het Residentie Orkest.

De tekst van de liedjes bij de nieuwe voorstelling zijn geschreven door Eva Schuurman, de muziek is van Marnix Dorrestein. Het Jodocus Collectief speelt de liedjes in het theater.

Herman van Veen zal er door middel van een tekenwedstrijd voor zorgen dat ook zevenhonderd ouders en kinderen die weinig geld hebben, de voorstelling straks kunnen zien.Alfred j. Kwak, Vader is van 14 tot en
met 25 juni te zien in het DeLaMar theater.