de Stentor
Benny Koerhuis

Herman van Veen krijgt "kunst-fiets"

17 feb 2011

RAALTE/DEVENTER - De Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman biedt Herman van Veen vrijdagavond een kunstwerk aan. Dat gebeurt na afloop van het optreden van de bekende Utrechtse kleinkunstenaar in de Deventer schouwburg tijdens het Rode Kruis-feest.


Het gaat om het kunstwerk 'Fiets', waarbij Zielman zich liet inspireren door het gelijknamige lied van Van Veen uit begin jaren zeventig, dat begint met 'Hé kleine meid op je kinderfiets, de zon draait steeds met je mee...' De Raalter kunstenaar maakte een schilderij met een blauwe achtergrond en het silhouet van een tweewieler, vervaardigd van een creatief bewerkte dubbel-elpee van een live-optreden van Van Veen in het Amsterdamse theater Carré.

„Ik heb dit kunstwerk een paar keer kunnen verkopen, dan zou er een prijskaartje aan hangen van 250 euro. Maar ik vind het veel mooier om het aan de artiest zelf aan te bieden", vertelt Zielman. „Van de artiest, voor de artiest!" De Raaltenaar nam zelf contact op met de organisatie nadat hij de advertentie van het Rode Kruis-feest in de Stentor zag staan. „Mede- organisator Roelof Veld reageerde meteen heel enthousiast. Ik mag het in de foyer van de schouwburg aanbieden na het optreden van Herman. Dan zal ik hem ook vertellen dat het niet zomaar een fiets is. En dat-ie niet zo lang in,de schuur mag blijven staan, want anders verroest-ie", grinnikt Zielman. Hoewel hij wel werken verkoopt, zegt de 'platenartiest' weinig waarde aan geld te hechten.,,

„Ik vind het 't mooist om mijn werk aan zoveel mogelijk mensen te tonen. Zoals afgelopen jaar op de grote grammofoonplatenbeurs in de Jaarbeurs Utrecht, wat was dat druk! Maar ook kleinere exposities zijn leuk. Zoals de afgelopen zes weken in het gemeentehuis en de sporthal van Raalte. Of in 'Koning Willem',-de spellen- en pla- tenwinkel van Wilco ten Dam in de Kleine Overstraat in Deventer." Zielman heeft nog wel een paar artiesten op zijn verlanglijstje staan aan wie hij graag zijn 'record-art' wil schenken. Zoals Normaal, maar ook Queen én ABBA. „Het zou mooi zijn als werk van mij in het ABBA-museum in Götheborg zou hangen. In het Zwolse theater De Spiegel hangt al een werk dat ik maakte van een elpee van Queen. Ik heb contact met de Zeehondencrèche in Pieterburen, die voor een filmclip gebruik maakt van muziek van Queen. Gitarist Brian May wil een keer komen kijken als herstelde zeehonden weer in de natuur worden vrijgelaten. Als hij komt word ik gebeld. Het was altijd een illusie, maar ook dat kan nu zomaar gebeuren!"