het Parool
Marike Woters

'Slechterik spelen is heerlijk'

15 juni 2011

Alfred Jodocus Kwak gaat het theater in. Sinds gisteren is Vader van Herman van Veen te zien in DeLaMar. De missie: overtuigen dat trekvogels niet gevaarlijker zijn dan de watervogels. De acteurs stellen zich voor. Vandaag: Milan Sekeris.


Waarom doe je mee aan deze voorstelling?
"Herman van Veen kwam vorig jaar langs op het Koninklijk Conservatorium, waar ik toen studeerde. Hij kwam met ons experimenteren voor zijn nieuwe show. Ik was toen de verteller. Dat was mijn eerste ontmoeting met hem. We zijn daar aan de praat geraakt en Herman van Veen heeft mij vervolgens aangeboden een jaar mee te lopen in zijn productiehuis Harlekijn."
"Ik werd daar een beetje in het diepe gegooid. Eerst ging ik mee op zijn tournee om te helpen achter de schermen, daarna stond ik ineens in een gymzaal met een schoolvoorstelling van Alfred Jodocus Kwak. Van het een kwam het ander en nu mag ik mee spelen in deze nieuwe productie. Het is bijzonder hoeveel vertrouwen Herman van Veen me geeft. Zo goed kende hij mij nog niet."

Wat vind je leuk aan je rol als rat?
"Ik ben geen geschoolde acteur, dus dan is het fijn om een typetje te spelen. Een typetje heeft overdreven trekken en dat is voor mij als onervaren acteur fijn. Het is heerlijk om een slechterik te spelen. We hebben veel momenten in onze rattenscŔ nes waarbij gelachen kan worden."

Kan een theatervoorstelling de samenleving verbeteren?
"Ik denk dat theater mensen kan be´nvloeden die daar voor open staan. Zij zullen zeker een bepaald inzicht krijgen door onze voorstelling. 'Slechte' mensen staan er niet voor open en zullen dus blind zijn voor de moraal van de voorstelling. De boodschap van een theatervoorstelling als deze zal dan niet tot iemand doordringen."

Ben je opgegroeid met Alfred Jodocus Kwak?
"Ik had een cassettebandje van Alfred J. Kwak met het Residentie Orkest. Daar heb ik tot in den treure naar geluisterd. Mijn opa was alt- violist en speelde in het Residentie Orkest toen Herman van Veen met Alfred Jodocus Kwak kwam. Mijn opa is dus ook op dat bandje te horen. Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik nu in eenzelfde productie zit."

Waar liggen jouw dromen als jonge performer?
"Ik weet zeker dat ik het theater in wil. Ik wil zingen, dansen, spelen en lachen. Dat is mijn doel. Ik hou van kleinkunst, van een voorstelling met veel muziek en gekkigheid. Ik zou zoiets in de toekomst graag zelf tot stand willen brengen."MARIKE WOUTERS